Παρασκευή, 28 Νοέμβριος 2014 14:53
Δήμος Αχαρνών

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ HANDBALL ΕΔΩ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

Η Χειροσφαίριση είναι ένα από τα παλαιότερα αθλήματα που υπάρχουν στο αθλητικό στερέωμα. Αθλητές που επιδίδονται σε αυτό το

 άθλημα απεικονίζονται σε αρχαίους ελληνικούς αμφορείς και το χαρακτηριστικότερο εύρημα είναι ένα χάλκινο αγαλματίδιο ενός παιδιού με μια σφαίρα στο χέρι, που βρέθηκε στη Δωδώνη και χρονολογείται από τον 3ο αιώνα π.Χ. εξάλλου, στην Ομήρου Οδύσσεια υπάρχει αναφορά σε ένα παιχνίδι με ανταλλαγή σφαίρας που παιζόταν στο νησί των Φαιάκων.

Η Χειροσφαίριση, όπως περίπου παίζεται σήμερα πρωτοπαρουσιάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στην Τσεχοσλοβακία, τη Γερμανία και τη Δανία. Ωστόσο, η ονομασία του παιχνιδιού προέρχεται από τη Σουηδία όπου γύρω στο 1910 υιοθετήθηκαν κανονισμοί παρόμοιοι με αυτούς του ποδοσφαίρου. Για πρώτη φορά εμφανίζεται σε μεγάλο κοινό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936. Το 1972 εντάχθηκε στο επίσημο Ολυμπιακό Πρόγραμμα.

ΤΟ HANDBALL ΣΗΜΕΡΑ

Υπεύθυνος Φορέας για τη Χειροσφαίριση στην Ελλάδα είναι η Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος (Ο.Χ.Ε.) η οποία ιδρύθηκε το 1979. «Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, τα αθλητικά σχολεία και τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής αξιολογούμε, εντάσσουμε, αναπτύσσουμε τις δυνατότητες των μαθητών – αθλητών, ώστε να φτάσουμε να δημιουργήσουμε τις μεταγενέστερες εθνικές ομάδες Παίδων – Εφήβων – Κορασίδων – Νέων – Νεανίδων – Ανδρών. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το άθλημα μέσα από τους συλλόγους τους, στο σχολικό πρωτάθλημα, στα campτης Ομοσπονδίας ή στα street hand ball festivals που πραγματοποιούνται σε κεντρικές πλατείες των δήμων κατά τη διάρκεια των οποίων γίνονται παιχνίδια handball, happeningsγια τα παιδιά, μουσικές γιορτές και άλλα δρώμενα.»

Οι μαθητές, αγόρια και κορίτσια, ενθουσιάζονται με το handball, γιατί έχει στοιχεία δυναμισμού, κίνησης, γρηγοράδας, ευστροφίας, σκέψης και καλής συνεργασίας μεταξύ των αθλητών.

Η γρήγορη εναλλαγή στο σκορ, το πάθος, η δύναμη, η ταχύτητα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της Χειροσφαίρισης.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ  

Η Χειροσφαίριση διεξάγεται σε κλειστά γήπεδα, μεταξύ δύο ομάδων.  Στόχος κάθε ομάδας είναι να βάλει τη μπάλα στο τέρμα της αντίπαλης ομάδας μεταφέροντάς τη με τα χέρια επιτυγχάνοντας έτσι γκολ. Στη διάρκεια ενός αγώνα μπορούν να γίνουν απεριόριστες αλλαγές. Οι παίχτες έχουν δικαίωμα να κρατήσουν τη μπάλα μόνο για 3’’ πριν πασάρουν, κάνουν ντρίπλα ή σουτάρουν. Μπορούν, επίσης, να διεκδικήσουν τη μπάλα από τον αντίπαλο με τα χέρια και το σώμα.

Ανακάλυψε τη χαρά της άθλησης, γέμισε δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο σου και γύμνασε αρμονικά το κορμί σου.

«Μάθε» να διασκεδάζεις ομαδικά

Η φιλοσοφία μας και ο σκοπός μας είναι η ποιοτική εκμάθηση των βασικών αρχών του αθλήματος μέσα από ένα σύγχρονο και μεθοδικό τρόπο προπόνησης, αλλά και η διαμόρφωση ενός συστήματος αξιών όπου κυριαρχούν η αυτοπειθαρχία, η ευγενής άμιλλα, το «ευ αγωνίζεσθαι», το ήθος,  η ομαδικότητα, η υπευθυνότητα, και η αυτοπεποίθηση. Πιστεύουμε ότι όσο πιο μικρός ξεκινήσει κανείς να αθλείται και να συμμετέχει σε οργανωμένο αθλητικό σύνολο, τόσο πιο ολοκληρωμένο άτομο γίνεται στο μέλλον. Άτομο με ηθικές αρχές, αυτοπεποίθηση, αγωνιστικότητα. Αυτός είναι ο τελικός μας στόχος. Να εντάξουμε στο κοινωνικό σύνολο πρώτα σωστούς  ανθρώπους και στη συνέχεια σωστούς αθλητές και αθλήτριες!

Στους Θρακομακεδόνες δραστηριοποιούνται στο άθλημα γύρω στα 40 παιδιά ηλικίας 6-15 σε ομάδες που οργανώνονται στα πλαίσια των απογευματινών δραστηριοτήτων των συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου και 2ου Δημοτικού και του Γυμνασίου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 2 προπονήσεις και έναν αγώνα την εβδομάδα.

 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:                              Κότσιρας Κων/νος

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

και Υπεύθυνος Ανάπτυξης Ο.Χ.Ε.

                                                  email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

                                                 Ιστοσελίδα:www.handball.org.gr

 

                                                   Γιάννης Χήνος

                                                          Προπονητής handball

                                                          Τηλ.: 694 4141775

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ