Σάββατο, 02 Νοέμβριος 2013 23:24
Δήμος Αχαρνών

ΣΟΦΙΑ ΚΟΣΜΙΔΟΥ: ΕΥΧΟΜΑΙ Η ΤΕΧΝΗ ΝΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΜΑΣ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Στο acharnes-news.gr μίλησε η συνδημότισσα μας, Σοφία Κοσμίδου για την αγάπη της προς την τέχνη, τη διακόσμηση αλλά πιο συγκεκριμένα το decoupage και τις μεικτές τεχνικές.
 


Δείτε παρακάτω την συνέντευξη αλλά και φωτογραφίες από τα έργα της Σοφίας
 
Σοφία, θέλω να μου πεις αρχικά πως επέλεξες τον συγκεκριμένο τομέα;
Από μικρή αγαπούσα τη ζωγραφική, τα χρώματα, τα κολάζ, τις μυρωδιές απ' τις ξυλομπογιές και την υφή της πλαστελίνης. Ήθελα για πάντα να έχω επαφή με όλα αυτά τα υλικά.
Μεγαλώνοντας όμως άκουγα τους μεγαλύτερους να λένε πως οι άνθρωποι που ασχολούνται με οτιδήποτε καλλιτεχνικής φύσεως ''πεινάνε'' οπότε άλλαξα προσανατολισμό και έτσι απευθύνθηκα σε ένα ΤΕΕ οικονομίας διοίκησης με το οποίο βεβαίως δεν συσχετιζόμουν πουθενά ως άνθρωπος.
Αργότερα έκανα πολλές και διάφορες δουλειές χωρίς όμως να νοιώθω γεμάτη. Έβλεπα πως δεν κινούμαι προς τη σωστή κατεύθυνση και άρχισα να ψάχνω κάτι το οποίο θα αισθανόμουν πως με βοηθάει να εκφραστώ. Ξεκίνησα ζωγραφική με τον δάσκαλο μου Γιάννη Κοστικίδη, στην αρχή στο δήμο Αχαρνών. Στην πορεία σταμάτησαν τα μαθήματα στο δήμο, οπότε συνεχίσαμε στο εργαστήριο του.
Παράλληλα όμως έψαχνα και παρακολουθούσα, (όπως ακόμη κάνω) διάφορα σεμινάρια (decoupage, mix media, one stroke, διάφορες τεχνικές επεξεργασίας ξύλου κλπ) που να συσχετίζονται με ζωγραφική, χρώματα, κολάζ, πηλό, υφάσματα και πολλά άλλα υλικά. Πέρυσι αποφάσισα να ασχοληθώ και με άλλον έναν κλάδο που μου αρέσει επίσης, τη διακόσμηση, οπότε εγγράφηκα σε ένα ΙΕΚ προκειμένου να διευρύνω περαιτέρω τους καλλιτεχνικούς μου ορίζοντες.
 
Τι ακριβώς είναι το decoupage και οι μεικτές τεχνικές;
Decoupage, είναι η τέχνη διακόσμησης ενός αντικειμένου, κολλώντας κομμένα χαρτιά, σε συνδυασμό, με μεγάλο αριθμό τεχνικών και στυλ (με ζωγραφικές πινελιές, χρυσό, πατίνες, βερνίκια κλπ.) Στις μεικτές τεχνικές συνδυάζουμε διάφορα υλικά όπως ύφασμα, μέταλλο, πηλός, μελάνια, ψηφίδες και ότι άλλα υλικά μπορείτε να φανταστείτε, μαζί με τα χρώματα.

To decoupage είναι μια τεχνική που πρέπει να σπουδάσει κάποιος ή γίνεται και αυτοδίδακτα;
Εξαρτάται σε ποιο επίπεδο θέλει να φτάσει κανείς, υπάρχουν πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο αλλά για αρχή πιστεύω πως θα ήταν καλό να παρακολουθήσει κάποιο σεμινάριο.

Εκτός από το ταλέντο που πρέπει να έχει κανείς τι άλλο χρειάζεται;
Όρεξη για δουλειά, άλλωστε μην ξεχνάμε πως ένα ταλέντο αν δεν δουλευτεί παραμένει απλά ένα ταλέντο.

Ποια είναι η σχέση του Έλληνα με την τεχνική του decoupage και τις μεικτές τεχνικές; Πόσο το γνωρίζουνε εδώ στην Ελλάδα;
Απ' όσο βλέπω δεν το γνωρίζουν πολλοί ακόμη, όμως όσοι το βλέπουν τους αρέσει πάρα πολύ.

Τι προοπτικές έχει η συγκεκριμένη ενασχόληση στην Ελλάδα; Πιστεύεις ότι μπορεί κάποιος μπορεί να ζήσει από αυτή;

Πιστεύω πως έχει προοπτικές, είναι κάτι νέο και διαφορετικό... δυστυχώς έτσι όπως έχει η κατάσταση στην Ελλάδα τώρα, δεν είμαι σίγουρη πως είναι εφικτό κάποιος να ζήσει μόνο από αυτό, ο μέσος έλληνας είναι αρκετά πιεσμένος οικονομικά και ψυχολογικά να αναζητήσει αλλαγές και νέες αγορές

Πες μας ελεύθερα τη δική σου φιλοσοφία όσον αφορά στο decoupage και τις μεικτές τεχνικές. Έχεις κάποιο συγκεκριμένο στυλ που αγαπάς;
Γενικότερα θεωρώ την τέχνη, όποια κι αν είναι αυτή, ένα μέσων έκφρασης και επειδή πιστεύω πως κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και μοναδικός θα μου άρεσε να βλέπω στοιχεία της προσωπικότητας του και στα έργα του. Το αγαπημένο μου στυλ αυτή τη περίοδο της ζωής μου είναι κυρίως το vintage, μου αρέσει όμως και το baroque όπως επίσης και το rococo.

Φυσικά και θα σε ρωτήσω τη γνώμη σου για τα design blogs
Το διαδίκτυο γενικότερα είναι πλέον ο αμεσότερος τρόπος πληροφόρησης και ανταλλαγής απόψεων. Θεωρώ πως υπάρχουν design blogs πολύ ενδιαφέροντα, άκρως κατατοπιστικά ακόμα και σε βήματα υλοποίησης, από τα οποία μπορείς να αντλήσεις ιδέες και να παρακολουθήσεις τεχνικές. Προσφέρεται μεγάλη ποικιλία οπότε ο καθένας μπορεί να εντοπίσει το στυλ του και να υιοθετήσει το design που τον εκφράζει. Πλέον έχουμε όλοι πρόσβαση στο διαδίκτυο οπότε ειναι πολύ χρήσιμα και εποικοδομητικά ακόμα και για να ενημερώνεται ο καθένας από εμάς για τις τάσεις και για τις επιλογές που υπάρχουν.

Που μπορούν να σε εντοπίσουν οι αναγνώστες. Που μπορούν να σε βρουν ή να έρθουν σε επαφή μαζί σου;
Στην ιστοσελίδα μου στο facebook Sofia Κosmidou

Θα ήθελα να κλείσουμε με μια ευχή σου προς τους αναγνώστες μας
Η ευχή μου είναι ο καθένας μας να βρίσκει διεξόδους μέσα από τις δημιουργίες του οι οποίες τον γεμίζουνε. Εύχομαι η τέχνη να εξελίσσεται και να μας προκαλεί απολαύσεις και ενέργεια...
 

Σε ευχαριστούμε πολύ
 

Δείτε τις κατασκευές της Σοφίας και εάν σας αρέσει κάποια μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την ίδια


Άννα Σιρινίδου
Δημοσιογραφική ομάδα acharnes-news.gr

  

Ετικέτες

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ