Δευτέρα, 14 Οκτώβριος 2013 12:30
Δήμος Αχαρνών

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΡΙΜΝΑ: ΦΥΛΑΚΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΧΑΡΝΩΝ

Στα γραφεία του acharnes-news βρέθηκε η κ.  Εύη Οικονομίδου πρόεδρος του συλλόγου «ΜΕΡΙΜΝΑ» όπου και παραχώρησε συνέντευξη-ενημέρωση σχετικά με τη δράση του συλλόγου.

Η κ. Οικονομίδου μας μίλησε για την απέραντη αγάπη της προς όλα τα ζώα αλλά και τη φύση. Αγάπη η οποία στάθηκε και η αφορμή για την ενεργό συμμετοχή της στη δημιουργία του συλλόγου «ΜΕΡΙΜΝΑ». Μας εξέφρασε τους προβληματισμούς της σχετικά με τον μεγάλο αριθμό αδέσποτων του Δήμου μας, τις ανάγκες του συλλόγου και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Διαβάστε παρακάτω την συνέντευξη.
 
Κυρία Οικονομίδου, θα ήθελα αρχικά να μου πείτε τι είναι ο σύλλογος «ΜΕΡΙΜΝΑ» και με τι ασχολείται;
Η «ΜΕΡΙΜΝΑ» είναι σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και αποτελείται από μέλη-εθελοντές. Σκοπός του είναι η προστασία της φύσης και των αδέσποτων ζώων, έχει δηλαδή δύο αντικείμενα. Ασχολείται αφενός με τη δασοπροστασία, τη δασοπυροφύλαξη, τη δεντροφύτεψη, τον καθαρισμό διάφορων περιοχών και αφετέρου με τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων. Επίσης θα ήθελα να τονίσω ότι είμαστε ο μοναδικός σύλλογος στο Δήμο μας που ασχολείται με την προστασία της φύσης και των αδέσποτων ζώων.
 
Πότε ξεκίνησε τη δράση του ο σύλλογος;
Το 2003 μια ομάδα κατοίκων των Θρακομακεδόνων αποφάσισε να κοιτάξει το θέμα των αδέσποτων συλλογικά, η ομάδα αυτή βρήκε ανταπόκριση  από τον τότε κοινοτάρχη  κ. Οικονόμου και έτσι δημιουργήθηκε ο σύλλογος προκειμένου να βοηθήσουμε τα αδέσποτα ζώα. Ωστόσο όλη αυτή η προσπάθεια στήριξης από μέρους της κοινότητας ξεκίνησε λίγο πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες και εγκαταλείφθηκε μετά το πέρας τους. Με αποτέλεσμα τα έξοδα να βαραίνουν αποκλειστικά τα μέλη του συλλόγου.
 
Με τι πόρους δραστηριοποιείται ο σύλλογος;
Οι πόροι του συλλόγου μας προέρχονται από εθελοντές, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένα μέλη με ετήσια συνδρομή 20€, από bazaar που διοργανώνουμε και κάποιες εκδρομές. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι συνδρομές καταβάλλονται από πολύ λίγα άτομα δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της χώρας, πράγμα που δυσκολεύει αφόρητα το έργο μας. Καλούμαστε να καλύψουμε όλα τα έξοδα με χρήματα από την τσέπη μας. Δεν έχουμε τροφές, φάρμακα, χώρους φιλοξενίας και εθελοντές ενεργούς.
 
Ποια είναι η θέση του Δήμου «σήμερα» σε όλη αυτή την κατάσταση;
Από την αρχή εφαρμογής του σχεδίου ''Καλλικράτη'' όταν ο Δήμος Θρακομακεδόνων ενώθηκε με τον Δήμο Αχαρνών απευθυνθήκαμε προφορικά αλλά και με επιστολές, στον Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους Περιβάλλοντος για την εφαρμογή του υπ'αριθμ.4039/12 Νόμου και τις σχετικές Υπουργικές αποφάσεις για την προστασία των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς, για την συγκρότηση της Πενταμελούς Επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος αυτού, για την δημιουργία καταφυγίου, για την προστασία του περιβάλλοντος, την καθαριότητα, την προστασία του πολίτη, την πυροφύλαξη. Απάντηση ουδέποτε λάβαμε εγγράφως. Προφορικά λάβαμε απαντήσεις ότι καλυπτόμεθα από το ΔΙΚΕΠΑΖ.
Στις 28 Μαΐου 2013, σε Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος κος Ντούρος, έθεσε σαν θέμα, την διακοπή συνεργασίας του Δήμου μας με το ΔΙΚΕΠΑΖ το οποίο και ψηφίσθηκε ομοφώνως. Την αντίρρηση μας θέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο καθ’ ότι ο Δήμος μας δεν ήταν προετοιμασμένος για καινούργιο σχέδιο αντιμετώπισης των αδέσποτων ζώων, όπως ορίζει ο Νόμος. Βεβαίως ακόμη η συνεργασία Δήμου-ΔΙΚΕΠΑΖ δεν έχει διακοπεί.
Επιθυμία μου είναι ο Δήμος να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τα ζητήματα που προκύπτουν από τα τόσα αδέσποτα ζώα που έχουμε και που τα περισσότερα άπ’ αυτα είναι άρρωστα. Θέλω πράξεις όχι επιφάνεια και λόγια.
 
Ποια είναι η συνεργασία του συλλόγου με το ΔΙΚΕΠΑΖ;
Ο σύλλογος μας έχει πολύ καλές σχέσεις με το ΔΙΚΕΠΑΖ, το οποίο κάνει περισυλλογή στο Δήμο μας κάθε Τρίτη και Πέμπτη.
Άξια αναφοράς είναι η βοήθεια που προσφέρουν ο κ. Κασσαβός και η κ. Εύη Παντελιά,  Δημοτική Σύμβουλος, οι οποίοι είναι και στην επιτροπή του ΔΙΚΕΠΑΖ. Ειδικά η κ. Παντελιά έχει συνεισφέρει στο έργο μας με τροφές, καθώς και στα Bazar μας και θα θέλαμε να την ευχαριστήσουμε δημόσια για τη βοήθεια της.
Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι ότι το ΔΙΚΕΠΑΖ δεν παίρνει γάτες, με αποτέλεσμα να αναλαμβάνουμε εμείς τα έξοδα για τη φροντίδα, τη στείρωση και τον εμβολιασμό τους. Πέρα όμως από αυτό το πρόβλημα, τίθεται ένα μεγαλύτερο και σοβαρότερο ζήτημα που μας αφορά όλους και δεν είναι άλλο παρά από τον ιό της λύσσας, που έκανε την επανεμφάνιση του με τα πρώτα κιόλας κρούσματα.              
Ο ιός αρχικά θα μεταδοθεί στις γάτες από τις αλεπούδες και εν συνεχεία στον σκύλο και τέλος στον άνθρωπο. Ποιά είναι λοιπόν η θέση των υπευθύνων εδώ; Πού είναι η πρόληψη;
                                     
Ποιες περιοχές καλύπτει ο σύλλογος σας;
Ταΐζουμε τα αδέσποτα των Θρακομακεδόνων, κάποια κομμάτια της Βαρυμπόμπης, την Ανθαγορά, το Πανόραμα, το Ολυμπιακό Χωριό και ολόκληρη την Πάρνηθα, το τελεφερίκ, μέχρι το κιόσκι. Εδώ θα ήθελα να προσθέσω πως παλαιότερα υπήρχαν ταΐστρες σε διάφορα σημεία και μπορούσαμε να αφήνουμε τροφή και νερό, δυστυχώς κάποιοι επιτήδειοι φρόντισαν να τα εξαφανίσουν. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένες φορές να τοποθετηθούνε πλαστικές ταΐστρες για να μην τις κλέβουνε αλλά ο Δήμος δεν έχει πάρει θέση.
Εμείς παρόλα αυτά βρίσκουμε τρόπο γιατί είναι κάτι που το κάνουμε με μεγάλη αγάπη και αφοσίωση. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε βοηθήσει και ανθρώπους με δικά τους ζώα, οι οποίοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν κάποιες φορές στις ανάγκες τους.
 
Τι απαντάτε σε όσους λένε πως αντί να βοηθάτε τους ανθρώπους ασχολείστε με τα ζώα;
Θα ήθελα να θυμίσω στον κόσμο ότι στον πλανήτη Γή υπάρχει το περιβάλλον, τα ζώα και ο άνθρωπος. Ο σκοπός του Συλλόγου μας είναι διπλός. Προστατεύουμε το περιβάλλον και τα ζώα, άρα προστατεύουμε και τον άνθρωπο αφού είμαστε μια αλυσίδα, ένα σύνολο. Και αλλοίμονο αν κοπεί και χαθεί ένας κρίκος από την αλυσίδα. Γρήγορα θα έρθει και το τέλος των άλλων δύο κρίκων. Αν δεν ασχοληθούμε «σήμερα» με τα αδέσποτα και το περιβάλλον, το «αύριο» θα είναι καταστροφικό. Πρέπει όλοι οι πολίτες να έχουν συνείδηση, να στειρώνουν και να φροντίζουν πρώτα τα δικά τους ζώα. Εμείς προσπαθούμε να περιορίσουμε όσο μπορούμε την αναπαραγωγή τους στειρώνοντάς τα, επίσης περιθάλπτουμε τα άρρωστα και τραυματισμένα αλλά δυστυχώς επανεντάσσονται πάλι στο δρόμο εάν δεν βρεθεί υιοθεσία.
 
Ολοκληρώνοντας την συνέντευξή μας θα θέλατε να απευθύνεται κάποια έκκληση προς τον κόσμο;
Ναι, θα ήθελα να παρακαλέσω τους συμπολίτες μας να ευαισθητοποιηθούν και να βοηθήσουν ο καθένας με ότι μπορεί. Έχουμε ανάγκη από τροφές, από φάρμακα, χώρους φιλοξενίας και κυρίως εθελοντές να βοηθάνε στο τάϊσμα και όπου αλλού μπορούνε. Τα αδέσποτα ζώα είναι ευθύνη όλων μας. Βοηθώντας αυτά και κρατώντας τα υγιή, βοηθάμε και τους συνανθρώπους μας, προστατεύουμε τα παιδιά μας.
Βοηθήστε τον σύλλογο «ΜΕΡΙΜΝΑ» να συνεχίσει το έργο του.
 
Ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση κ. Οικονομίδου.
Σας ευχαριστώ και εγώ εκ μέρους του συλλόγου «ΜΕΡΙΜΝΑ» που με καλέσατε και ακούσατε τους προβληματισμούς μας.
 
Εμείς με τη σειρά μας ευχόμαστε να βρεθεί μια λύση από μέρους του Δήμου και ανταπόκριση στους προβληματισμούς του συλλόγου αλλά και τις προτάσεις του. Πρέπει επιτελούς οι πολίτες αυτού του Δήμου να κάνουμε κάτι.

Άννα Σιρινίδου- Δημοσιογραφική ομάδα acharnes-news.gr
Ετικέτες

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ