Τρίτη, 27 Αύγουστος 2013 12:46
Δήμος Αχαρνών

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΜΕ ΤΟΝ Π. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ

Συνέντευξη στο acharnes-news.gr, παραχώρησε ο κ. Παναγιώτης Γρηγοριάδης, Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Συλλόγου κατά της Εγκληματικότητας και των Ναρκωτικών. 
 


Κύριε Γρηγοριάδη, ο δήμος Αχαρνών είναι ο δεύτερος πιο υπερχρεωμένος δήμος μετά το Δήμο Φυλής. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για αυτή την κατάσταση;

Μπορεί ο δήμος μας να είναι ο δεύτερος πιο υπερχρεωμένος δήμος ωστόσο είναι και ο πιο πλούσιος στην Ελλάδα. Πρώτον γιατί έχει μεγάλες εκτάσεις. Δεύτερον βρίσκεται στο καλύτερο κομμάτι της Αττικής. Εγώ σαν αυριανός δήμαρχος το ίδιο βράδυ που θα είμαστε δημοτική αρχή θα καλέσω τον λαό των Αχαρνών στην κεντρική πλατεία για να μην χάσουμε ούτε αυτή τη μέρα. Πρώτον για να αξιοποιήσουμε τα πλούτη μας, δεύτερον για να σεβαστούμε τον πολίτη, τρίτον να σεβαστούμε την επιχειρηματικότητα στην πόλη μας. Η επιχειρηματικότητα θα είναι η αιτία που θα υπάρχει ανάπτυξη στην πόλη μας. Τέταρτον ο δήμαρχος πρέπει να είναι ρομαντικός, υγιής στο πνεύμα ώστε να βάλει μία τάξη και να αξιοποιήσει τις ομορφιές. Στον ιδιωτικό τομέα ο επιχειρηματίας σχεδιάζει την επιχείρηση του 24 ώρες το 24ωρο. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ένα πλεονέκτημα σήμερα και αν είσαι νοικοκύρης δήμαρχος και είσαι υγιής στο επιχειρείν, όταν δηλαδή οι επιχειρήσεις στο δήμο σου πηγαίνουν καλά, ο δήμος πηγαίνει μπροστά. 

Αν λοιπόν εσείς εκλεγείτε δήμαρχος, μπορείτε να μου αναφέρετε τρία πράγματα τα οποία πιστεύετε πως αν υλοποιηθούν από πλευράς σας θα βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση του δήμου; 

Ο δήμος καταρχήν δεν θα πρέπει να είναι μόνο μία εισπρακτική μηχανή. Εμείς εδώ στο δήμο έχουμε το πιο πλούσιο μέρος. Αν αξιοποιήσουμε τα πλούτη που έχουμε είναι αστείο το χρέος αυτό που υπάρχει μπροστά στα περιουσιακά στοιχεία του δήμου. Έπειτα βλέπετε ότι ο δήμος δουλεύει σαν μία χαλασμένη μηχανή. Το θέμα της γραφειοκρατίας δυστυχώς υπάρχει σε μεγάλο βαθμό. Δεν υπάρχει συντονισμός μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών. Και σε αυτό είμαι απόλυτος στο ότι θα οργανώσω στο δήμο Αχαρνών τις υπηρεσίες έτσι ώστε να λειτουργούν όλα όσο το δυνατόν καλύτερα.

Ο καταυλισμός ΚΑΠΟΤΑ, αποτελεί πληγή για το Δήμο. Υπάρχει κάποιο σχέδιο για τον καταυλισμό; Μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να φύγουν από τον καταυλισμό χωρίς να δημιουργηθεί ένα τεράστιο κύμα αστέγων στην περιοχή; 

Το 2003 σαν αντινομάρχης πρότεινα τα σπίτια του Ολυμπιακού χωριού μόλις τελειώσουν οι Ολυμπιακοί αγώνες να περάσουν σε οικογένειες οι οποίες στεγάζονται στον καταυλισμό ΚΑΠΟΤΑ και άλλους καταυλισμούς της περιοχής που υπήρχαν τότε. Έτσι ο δήμος θα έλυνε μια για πάντα το πρόβλημα των ανθρώπων αυτών. Δεν θα έπρεπε κανείς να έχει το δικαίωμα να παίρνει σπίτι στο Ολυμπιακό χωριό πέραν των κατοίκων Αχαρνών. 

Ωστόσο η ευθύνη για τη διανομή των κατοικιών βάραινε τον ΟΕΚ. Άρα λοιπόν μήπως μιλάμε για ένα τετελεσμένο γεγονός στο οποίο δεν μπορούσε να επέμβει ο δήμος; 

Όταν είσαι δήμαρχος  δεν μπορεί κανείς να σου επιβληθεί. Έχεις πρωτοβουλίες δικές σου. Παίρνεις θέσεις και δεν διαπραγματεύεσε τα συμφέροντα της πόλης σου. Όταν ο δήμαρχος θα ξεσήκωνε τότε τον κόσμο και θα έλεγε κύριοι μόνο έτσι μπορούμε να κερδίσουμε να είστε σίγουρη ότι θα κερδίζαμε. Εγώ λοιπόν τότε αυτά υποστήριξα σαν αντινομάρχης που ήμουν. Άλλωστε η σχέση μου με τους ανθρώπους εκεί είναι ιιδιαίτερη. Από το 1999 που έγινε ο σεισμός βοηθάω ανθρώπους και οικογένειες που πραγματικά βιώνουν πολύ δύσκολες καταστάσεις. Αν λοιπόν μεριμνούσαμε ώστε τα σπίτια του Ολυμπιακού χωριού να δίνονταν σε αυτούς τους ανθρώπους που αναγκάζονται να ζουν μέσα σε κοντέινερ θα είμασταν διπλά υπερήφανοι για αυτό που θα είχαμε επιτύχει. Θα είχαμε πετύχει αφενός την απομάκρυνση του καταυλισμού και αφετέρου την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής αυτών των οικογενειών οι οποίες τώρα στιβάζονται και ζουν αναγκαστικά μέσα σε ένα κοντέινερ λίγων τετραγωνικών. Έτσι θα αναβαθμίζονταν και η ποιότητα ζωής γενικότερα του δήμου. Το 2007 έφεραν γερανούς για να απομακρύνουν τον καταυλισμό. Αν είναι δυνατόν! Από πού να τον πάρετε; -  ρωτούσα εγώ. 850 οικογένειες θα μείνουν στο δρόμο δηλαδή; Πρότεινα λοιπόν εφόσον ερωτήθηκαν να δημιουργηθεί μία επιτροπή μέσα από τον καταυλισμό του ΚΑΠΟΤΑ και μία επιτροπή από την πλευρά της δημοτικής αρχής και να συνεργαστούμε. Να βρούμε λύσεις, προγράμματα. Να σεβαστούμε αυτές τις οικογένειες. Αν κινούμασταν έτσι σήμερα δεν θα υπήρχε ΚΑΠΟΤΑ. Γιατί οι άνθρωποι θα είχαν βρει μία λύση με τη θέληση, τη συνεργασία τους και με αγάπη. 

Ωστόσο όμως πέρα από το κομμάτι που αφορά στην ποιότητα ζωής ως προς τις εγκαταστάσεις που υπάρχουν εκεί, υπάρχει όπως είναι γενικά παραδεκτό και ένα πολύ υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας και παραβατικότητας. Γι αυτό τι έχετε να πείτε;

Είναι ειρωνία, υποκρισία και αλητεία. Το τονίζω αλητεία να έρχονται οι πολιτικοί στο ΚΑΠΟΤΑ να κάνουν συγκεντρώσεις, να βλέπεις παιδάκια έξυπνα, οικογένειες υπερήφανες και να τους λες λογια και υποσχέσεις. Ήμουν παρών σε τέτοιου είδους περιστατικά. Και μόλις τελειώνουν οι εκλογές είναι πάλι οι ίδιοι άνθρωποι κακοποιοί, εγκληματίες, έμποροι ναρκωτικών και όλα τα κακά του κόσμου. 

Μα είναι γεγονός ότι υπάρχει παραβατικότητα μέσα στον καταυλισμό. 

Πώς δημιουργήθηκε αυτό που υπάρχει; Μέσα από τον κρατικό μηχανισμό κάποιοι διείσδυσαν εκεί. Δεν είναι τυχαία η ύπαρξη παραβατικότητας στον καταυλισμό. Οι οικογένειες με προβλήματα παραβατικότητας δεν ξεπερνούν τις πενήντα με εκατό. Υπάρχουν όμως άλλες 750 οικογένειες που είναι αξιοπρεπείς οι οποίες δε βρέθηκαν εκεί τυχαία αλλά κατ' ανάγκη. Η εικόνα παραβατικότητας που έχει διαδοθεί υπάρχει σκόπιμα από αυτούς οι οποίοι ήθελαν και θέλουν να πετάξουν τις οικογένειες έξω από εκεί. Αλλά δε μιλάει κανείς. Εγώ δεσμεύομαι σαν αρχηγός παράταξης να αποδείξω αυτά που λέω. Και να δεσμευτούν και οι κύριοι οι οποίοι διαδίδουν αυτά ότι θα πάμε επάνω και θα κάνουμε μία έρευνα για να δούμε πόσοι είναι τελικά οι εγκληματίες και πόσοι οι οικογενειάρχες και οι άνθρωποι του μεροκάματου. 

Άρα δηλαδή μας λέτε ότι δεν υπάρχουν κυκλώματα ναρκωτικών στο ΚΑΠΟΤΑ;

Παντού υπάρχουν. Αλλά σας διαβεβαιώ ότι το πιο ασφαλές μέρος μέσα στο Μενίδι είναι ο καταυλισμός του ΚΑΠΟΤΑ. Σήμερα κυκλοφορούν μικρά παιδιά ελεύθερα. Όλα τα άλλα είναι παραμύθια. Το έγκλημα είναι οργανωμένο. Δεν είναι θέμα του ΚΑΠΟΤΑ. Εκεί έβαλαν κάποιοι κύριοι στέγη σε εγκληματίες και τους προστατεύουν. Άμα θέλουν σε ένα λεπτό τους εξαφανίζουν αλλά δεν το κάνουν σκόπιμα.


Καταλαβαίνω κύριε Γρηγοριάδη ότι εσείς είστε υπέρ της άποψης του να βρεθεί μία λύση και οι άνθρωποι που στεγάζονται εκεί να μην μείνουν στο δρόμο. Ωστόσο η ιδιότητα σας είναι διττή γιατί εκτός από δημοτικός σύμβουλος είστε και πρόεδρος του Συλλόγου κατά της Εγκληματικότητας και των Ναρκωτικών. Οπότε εσείς σαν πρόεδρος του Συλλόγου δεν γνωρίζετε ότι υπάρχουν αυτά τα προβλήματα στον καταυλισμό; 

Σας είπα ότι για εμένα καλύτερα γνωρίζει η αστυνομία και οι κύριοι που κόπτονται για τον καταυλισμό. Μέσα στον καταυλισμό αυτό από τις 850 οικογένειες, αν όχι οι 700 αλλά οι 650 με απόλυτη επίγνωση σας το λέω είναι οικογένειες που δεν έχουν να φάνε, οικογένειες με γιαγιάδες και παππούδες, οικογένειες με πολλά προβλήματα. Και θα πρέπει να λέμε και πάλι καλά που μπόρεσαν να επιβιώσουν και να κρατήσουν μία ισορροπία. Εγώ σαν αυριανός δήμαρχος η πρώτη κίνηση που θα κάνω σε σχέση με το θέμα του ΚΑΠΟΤΑ θα είναι να τους καλέσω όλους αυτούς και να κάνω ένα ξεκαθάρισμα για να σταματήσει και η προπαγάνδα του "όποιος μένει εδώ μέσα είναι και παρεξηγημένος". Κανείς δεν πάει να μιλήσει για τους αθίγγανους που κάνουν εμπόριο κανονικότατα σήμερα στην Αυλίζα και στη Χαραυγή. Εγώ μπήκα μπροστά για τα ναρκωτικά και την εγκληματικότητα και ξέρετε τι βρήκα απέναντι μου; Ούτε εμπόρους ούτε αθίγγανους. Το σύστημα βρήκα απέναντι. Εγώ όμως έχω ένα σκοπό πριν ακόμη τις εκλογές να γκρεμίσω τα δύο αυτά κέντρα ναρκωτικών και εγκληματικότητας και στην Αυλίζα και στη Χαραυγή. Και θα το πετύχω γιατί έχω τη θέληση. 

Πείτε μας λίγα λόγια για τον Σύλλογο κατά της Εγκληματικότητας και των Ναρκωτικών.


Στον Σύλλογο αυτό πέτυχα κάτι που δεν πέτυχα το 2003. Ήμουν αντινομάρχης, είχα ξεκινήσει πάλι με την ίδια λογική για το ίδιο θέμα στην Αυλίζα και βρήκα ανθρώπους απέναντι μου. 

Ποιους βρήκατε απέναντι σας; 

Το Σωματείο της Αυλίζας και ο τότε διοικητής της Αστυνομίας μου επιτέθηκαν και έλεγαν "με ποιο δικαίωμα αυτός θα πάρει το νόμο στα χέρια του;". Με τον τρόπο όμως αυτό τρομοκράτησαν και τους πολίτες και πάνω που πήγαμε να βγάλουμε το καταστατικό παραιτήθηκαν από τη διοίκηση τα εννέα από τα δεκατρία άτομα. 

Κύριε Γρηγοριάδη φέτος η Πάρνηθα μέτρησε και τέσσερις εμπρηστικές επιθέσεις όπως φαίνεται μέχρι στιγμής από τα στοιχεία που υπάρχουν. Ποια είναι η δική σας οπτική για τις πυρκαγιές και την πυρασφάλεια στην Πάρνηθα; 

Εγώ από αυτό που είχα δει και στις περσινές φωτιές, κατάλαβα ότι τους λείπει ο συντονισμός. Και έλεγα προσέξτε γιατί το κακό θα συμβεί και όλη μας η περιουσία είναι αυτό το βουνό. Θα πρέπει λοιπόν πέρα από τη δημοτική αρχή να κάνουμε ομάδες και να σχεδιάσουμε τον τρόπο δράσης μας ώστε να είμαστε σε επιφυλακή δύο- τρεις μήνες. Ο πλούτος αυτός δεν αγοράζεται ξανά. Η Πάρνηθα δεν αγοράζεται πάλι καταπράσινη. Γι αυτό το λόγο και μόνο με αυτή τη σκέψη θα έπρεπε ήδη να έχουμε κάνει υποδομές αν τυχόν συμβεί κάτι να είμαστε σε ετοιμότητα. Μάλιστα σκοπεύω να κάνω μύνηση στην πυροσβεστική γιατί οι πυροσβέστες δεν έρχονται για αγγαρεία εδώ. Έχουν υποχρέωση και πρέπει όταν υπάρχει πρόβλημα να βρίσκονται και στην πρώτη γραμμή. Έπρεπε πριν μπουν οι φωτιές, πριν γίνει το κακό ή ακόμη και τώρα που δεν έχει φύγει ο κίνδυνος, υπάρχει ακόμα. Θα πρέπει να κάνουν ασκήσεις ετοιμότητας και συντονισμού. Τι ρόλο θα πρέπει να παίζει ο καθένας, η δημοτική αρχή, η πυροσβεστική, ο όμιλος φίλων του δάσους. Όλοι υποτίθεται παίζουν κάποιο ρόλο και κανείς δεν έχει κανένα ρόλο. 

Κύριε Γρηγοριάδη οι εθελοντές είναι άτομα τα οποία αφιερώνουν προσωπικό χρόνο χωρίς να αμείβονται για να φυλάττουν το δάσος και να μπορούν να δίνουν έγκαιρα την κατάλληλη πληροφόρηση στις πυροσβεστικές δυνάμεις. Ο ρόλος τους είναι ενισχυτικός και σαφώς το γεγονός ότι είναι εθελοντές είναι κάτι το αξιέπαινο δεν νομίζετε; Επίσης οι εθελοντές επανειλημμένα έχουν θέσει το θέμα της διαπλάτυνσης κάποιων κομβικών σημείων- δρόμων μέσα στο δρυμό για να διευκολύνετε το έργο τους. Άρα λοιπόν μήπως το πρόβλημα είναι οι αποφάσεις της δημοτικής αρχής ή της περιφέρειας σε σχέση με τη διευκόλυνση των πυροσβεστικών δυνάμεων και όχι το ότι οι πυροσβέστες δεν κάνουν τη δουλειά τους; 

Κοιτάξτε τώρα ένα περίεργο πράγμα. Όλοι είναι υπεύθυνοι και ταυτόχρονα ανεύθυνοι. Οι Φίλοι του Δάσους π.χ. στην πυρκαγιά εγώ του είδα που έκαναν βόλτες. Μπορεί να είχαν την καλή πρόθεση να βοηθήσουν δεν αμφιβάλλω γι αυτό. 

Ωστόσο όμως και οι εθελοντές αντιμετώπισαν δυσκολίες εξαιτίας του γεγονότος ότι η ίδια η αστυνομία τους ζητούσε ταυτότητα για να μπορέσουν να μπουν στο δρυμό και να ξεκινήσουν τις κατασβέσεις. 

Πολλές φορές λοιπόν στην προσπάθεια μας να βοηθήσουμε εάν δεν ξέρουμε μπορεί να κάνουμε κακό. Εγώ εκείνη την ημέρα είδα ότι τους έλειπε ο συντονισμός, η οργάνωση. Εγώ έχω ένα σχέδιο με το οποίο ο δήμος Αχαρνών μπορεί να πετύχει πολλά. 

Για το κομμάτι της Δημοτικής Αστυνομίας και των Σχολικών Φυλάκων, στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. εσείς είχατε πει στον κύριο Δήμαρχο ότι θα στηρίξετε ένα σχέδιο το οποίο προτίστως θα πρέπει να δημιουργηθεί. Τι πιστεύετε ότι θα μπορούσε να κάνει ο δήμος. Οι αποφάσεις πλέον έχουν παρθεί. Τι πιστεύετε ότι θα μπορούσε να κάνει ο δήμος; 

Καταρχήν είναι αναμφισβήτητη η προσφορά της Δημοτική Αστυνομίας στους δήμους γενικά. Σε όλες τις χώρες σε Ευρώπη και Αμερική υπάρχει Δημοτική Αστυνομία. Εγώ λέω αυτή τη στιγμή η Δημοτική Αστυνομία μπορεί να παίξει πολλούς ρόλους. Γιατί αυτομάτως η Δημοτική Αστυνομία είναι ένα εργαλείο στα χέρια του Δήμου. Ο τρόπος που δούλευε μέχρι σήμερα όμως η Δημοτική Αστυνομία ήταν λάθος, γιατί την είχαν περιορίσει μόνο στο να δίνει κλήσεις και γι αυτό και ο πολίτης δεν κινητοποιήθηκε να συμπαρασταθεί στη Δημοτική Αστυνομία, ενάντια στην απόφαση του Υπουργείου. Ο ρόλος όμως της Δημοτικής Αστυνομίας σε άλλες χώρες δεν είναι αυτός. Ο ρόλος της είναι να παρέχει και μία ασφάλεια και μία ποιότητα ζωής. Νομίζω ότι επιβάλλεται και χρειάζεται η Δημοτική Αστυνομία στο δήμο Αχαρνών. 

Κλείνοντας πείτε μας δύο λόγια για το πώς οραματίζεστε την πόλη των Αχαρνών; 

Καταρχήν για τον δήμο μας έχω ένα μεγάλο όραμα και ένα μεγάλο στόχο για την πόλη μας. Από αυτά τα οποία λέω και από αυτά τα οποία υπόσχομαι θα κάνω τα διπλάσια. Στόχος μου είναι να οργανώσω τα συμφέροντα της πόλης και κοινωνικά και επιχειρηματικά. Θα είμαστε μία πόλη που θα δίνει κίνητρα στους πολίτες να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα. Και δεσμεύομαι να παραβιάσω οποιονδήποτε κανόνα παραβιάζει τα συμφέροντα μας. Ένα ακόμη θέμα είναι αυτό με την υπαγωγή των Βασιλικών Κτημάτων στο Δήμο Αχαρνών όπως παλιά γιατί πρόκειται για Αχαρναϊκή γη. Θα πολεμήσω για τη νίκη και μία καλύτερη πόλη!

Κάλλη Λιότσικα- Δημοσιογραφική ομάδα acharnes-news.gr

Ετικέτες

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ