Τετάρτη, 14 Αύγουστος 2013 15:33
Δήμος Αχαρνών

[ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ]:ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ Δ. ΑΧΑΡΝΩΝ

Στο acharnes-news.gr, μίλησε ο Πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων του Δήμου Αχαρνών, Γιάννης Τσουκούλογλου, για τους σχολικούς φύλακες και τους δημοτικούς αστυνμομικούς και το καίριο πλήγμα που έχουν δεχτεί μέσω του πολυνομοσχεδίου της συγκυβέρνησης.
 


Τον συναντήσαμε στα γραφεία του σωματείου στο κτίριο του δημαρχείου στον πρώτο όροφο. Από εκεί μας μίλησε για τις μετατάξεις, την κινητικότητα, την κατάργηση των σχολικών φυλάκων και την αναγκαιότητα της ύπαρξης της δημοτικής αστυνομίας, η οποία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε επιτελούσε σημαντικό έργο, το οποίο έδινε έσοδα στο Δήμο ενώ ταυτόχρονα διαχειρίζονταν αρκετά σημαντικά ζητήματα της περιοχής και είχε καταφέρει να την βάλει σε μία σχετική τάξη. 

"Εδώ και δύο χρόνια είχε δημιουργηθεί ένας πανικός από τους ίδιους τους δημάρχους. Πριν από δύο χρόνια έφεραν στο δημοτικό συμβούλιο ένα θέμα το οποίο έλεγε ότι αν δεν φύγουν 300 άτομα ο δήμος δεν θα έχει να τα πληρώσει. Στο μεταξύ και οι υπουργοί και οι ειδικοί γραμματείς το μόνο πράγμα που λέγανε είναι ότι για να μπορούμε να πληρώνουμε θα πρέπει να φύγει κόσμος.

Εμείς είχαμε αντίθετη άποψη την οποία τη βασίζαμε στα οικονομικά. Και αν σκεφτούμε ότι οι εργαζόμενοι υπέστησαν αρκετά πλήγματα: μία μείωση στους μισθούς τους της τάξης του 40% και ότι πολλοί συνταξιοδοτήθηκαν. Έτσι από 1180 άτομα που ήμασταν τώρα μετά βίας είμαστε 700. Θέλω να πω με αυτό ότι μειώσεις έχουν ήδη γίνει.

Επρόκειτο να γίνει μία αξιολόγηση όσον αφορά στο προσωπικό, να γίνει ένα οργανόγραμμα. Εμείς διαφωνούσαμε και σε αυτό. Γιατί όπως είχα πει και στο Δημοτικό Συμβούλιο το οργανόγραμμα δεν θα γίνονταν για τους βολεμένους . Το οργανόγραμμα έπρεπε να φτιαχτεί για να μπορούμε να έχουμε και εμείς οι εργαζόμενοι ένα κατευθυντήριο άξονα.

Εμείς λοιπόν κρίναμε ότι το οργανόγραμμα αυτό δεν γίνεται για την αξιολόγηση και επομένως, δεν θέλαμε να συμμετάσχουμε. Το θέμα μας δεν ήταν να φτιάξουμε θέσεις προϊσταμένων κλπ. Έτσι δεν οργανώνεις πόσο μάλλον αξιολογείς...


Τι συνέβη πριν δύο χρόνια με τους δημοτικούς υπαλλήλους;

"Είχα να αντιμετωπίσω μία κατάσταση η οποία είχε ως εξής: Τα έξοδα του δήμου ήταν περίπου στο 1 εκ. 750 χιλ. ευρώ. Τσοδα από την άλλη είναι 700.000 ευρώ. Με βάση στοιχεία όμως που μάζεψα εγώ και δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί εδώ εκτιμώ πως τα έσοδα στην πραγματικότητα ανέρχονται σε 1 εκ. 250 χιλ. ευρώ. Η μισθοδοσία αυτή τη στιγμή μαζί με τα νομικά πρόσωπα κοστίζει περίπου 1 εκ. 300 χιλ. ευρώ. Φτάσαμε λοιπόν σε σημείο να ρωτάμε γιατί αδυνατεί ο δήμος να κάνει πληρωμές. Το 1 εκ. 250 χιλ. ευρώ το αποδέχτηκαν γιατί έτσι είναι. Γι αυτό λοιπόν σχηματίστηκε και μία επιτροπή στην οποία συμμετέχει ο Οικονομικός Διευθυντής, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, το Γραφείο Προσωπικού, ο Διευθυντής των Οικονομικών όσον αφορά στη Διαχείριση Επιταγών κλπ και ο εκπρόσωπος του Σωματείου. Όταν λοιπόν τα βάλαμε κάτω διαπιστώσαμε ότι όντως τα πράγματα ήταν όπως σας είπα".

Θέλετε να πείτε ότι τα έσοδα του δήμου δεν είναι τα πραγματικά

Καταρχήν υπάρχουν έσοδα τα οποία δεν έρχονται καθόλου μέσα στο δήμο. Για παράδειγμα το Νεκροταφείο το οποίο δεν δίνει χρήματα στο Δήμο. Αυτό συμβαίνει μόνο στο Δήμο Αχαρνών. Εμείς λοιπόν εδώ στο Δήμο Αχαρνών έχουμε μία μονομετοχική επενδυτική, σαν πρωτοπόροι που είμαστε, και έχουμε αφήσει τη διαχείριση των εσόδων από το Νεκροταφείο, από περίπτερα και ενοικιάσεις καντινών, τις λαϊκές αγορές σε αυτή την Επενδυτική. Και το οξύμορο είναι ότι εμείς καθαρίζουμε τις λαϊκές αγορές σαν Δήμος Αχαρνών αλλά τα τέλη τα παίρνει η επενδυτική. 
Πρόκειται για 18.000 ευρώ το μήνα, και προφανώς το θεωρούν ασήμαντο ποσό. Ωστόσο εμείς με 18.000 ευρώ θα μπορούσαμε να φτιάξουμε τα φορτηγά του δήμου. 

"Κάθε θέση εργασίας που χάνεται στο δημόσιο τομέα αντιστοιχεί και σε μία θέση του ιδιωτικού"

Με την παραπάνω φράση ο κ. Τσουκούλογλου υπογράμμισε τη σημασία του να υπάρξουν μαζικές κινητοποιήσεις από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αφού στη σχέση μεταξύ των δύο υπάρχει μία ανατροφοδότηση. 


"Είτε το θέλαμε είτε όχι αυτοί οι άνθρωποι που δούλευαν εδώ στήριζαν την τοπική αγορά. Όταν μειώνονται οι μισθοί των υπαλλήλων κατά 40% αυτομάτως έχουμε μία μείωση της τάξης του 60% στο χρήμα που θα κυκλοφορήσει στην αγορά. -- Άλλο νοικοκυρεύω το Δήμο και άλλο τον σφάζω".Στο Δήμο Αχαρνών, για τι αριθμό εργαζομένων οι οποίοι χάνουν τις δουλειές τους μιλάμε; 


Αυτό το οποίο θα πω και σε εσάς και το είχα πει και σε προηγούμενες συνεντεύξεις μου είναι το εξής: Είμαστε όλοι μαζί, δεν έχει σημασία αν είμαστε 60 ή 800. Σημασία έχει ότι είμαστε όλοι μαζί αν και πολλοί προσπαθούν να μας διασπάσουν χωρίζοντας μας σε ειδικότητες. Γι αυτό μιλούν ξεχωριστά για Δημοτική Αστυνομία, ξεχωριστά για σχολικούς φύλακες κ.ο.κ. Είμαστε ένα συνολο που προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του σε ένα δήμο μεγαλύτερο σε έκταση με 105.000 κατοίκους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή που έγινε. 

Επομένως ήρθε η απόφαση η οποία κατάργησε ουσιαστικά τους σχολικούς φύλακες. Για τη Δημοτική Αστυνομία τι συμβαίνει; 

23 Σεπτεμβρίου θα έρθει και για τη Δημοτική Αστυνομία η καταληκτική απόφαση. Η διαφορά μεταξύ Δημοτικής Αστυνομίας και Σχολικών Φυλάκων είναι ότι στους δημοτικούς αστυνομικούς δεν θα γράφει διαθεσιμότητα αλλά κινητικότητα. Η κινητικότητα όμως, μετατάξεις κλπ δεν θα είναι εφικτή για πολλούς από αυτούς οι οποίοι μέχρι τώρα ήταν στη Δημοτική Αστυνομία γιατί εκεί θα υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια.

"Οι θέσεις οι οποίες θα προτείνονται προκειμένου να επιτευχθεί η κινητικότητα θα είναι δύσκολο να πληρωθούν από τα άτομα που εργάζονταν για τη Δημοτική Αστυνομία είτε εξαιτίας ελλειπών γνώσεων των τελευταίων αλλά και γιατί δεν θα εξυπηρετούν καθόλου οι περιοχές στις οποίες θα αποστέλλονται οι μεταταχθέντες", εκτιμά ο κ. Τσουκούλογλου. 


Έρχονταν στο Δημαρχείο για να τους σβήσουνε τις κλήσεις που τους δίναμε από τη Δημοτική Αστυνομία.

Σύμφωνα με έγγραφα εξόδων της Δημοτικής Αστυνομίας τα έξοδα της μισθοδοσίας δεν ανατροφοδοτούνται από το έργο της;

Τα οικονομικά στοιχεία λένε αυτά που πληρώθηκαν, τις κλήσεις που έδωσε η Δημοτική Αστυνομία και πληρώθηκαν. Δεν μιλάνε για τις κλήσεις που σβήστηκαν. Δεν αναφέρεται πουθενά και κανείς δεν έχει πει πόσες κλήσεις βάσει πρωτοκόλλου έχουν πάει μέσω της ίδιας της αστυνομίας στην Εφορία για δέσμευση του ΑΦΜ και θα πληρωθούν μετά από ένα χρόνο. 


Ποια ήταν η θέση του Δήμου, από άποψη συμπαράστασης απέναντι σας; 

Λεκτική. Θεωρώ επειδή συμμετείχα και σε συνεδριάσεις της ΚΕΔΕ και με ενδιέφερε από την αρχή γιατί ήθελα να μάθω τι θα πούνε. Μέσα στηνν ΚΕΔΕ οι ίδιοι οι δήμαρχοι μεταξύ τους "σκοτωθήκανε" γιατί είχαν κάνει συμφωνίες κάτω απ' το τραπέζι... Τελικά τα πράγματα δεν έγιναν έτσι όπως τα περίμεναν και τώρα έχουν βρεθεί προ τετελεσμένου. Το πρόβλημα είναι ότι με αυτή τη συμπεριφορά τους έχουν δημιουργήσει ένα πολύ αρνητικό σκηνικό το οποίο δεν γίνεται να ανατρέψουν. Πολλές φορές κρύβονται πίσω από τις υπουργικές αποφάσεις προσπαθώντας να αποποιηθούν τις ευθύνες. Επίσης κάνουν ένα μεγάλο λάθος. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι δημόσιος τομέας. Δεν πληρωνόμαστε ούτε από τα έσοδα ούτε από τον προϋπολογισμό του Κράτους. Πληρωνόμαστε από τους δημότες, αυτούς υπηρετούμε και από αυτούς πληρωνόμαστε. Εμείς δεν θέλουμε στήριξη με λόγια. Έκλεισαν τους Δήμους για κάποιες ημέρες, ωστόσο δεν συμφωνώ με αυτή τη μορφή διαμαρτυρίας, αν μπορεί να θεωρηθεί ως τέτοια. Τη διαφωνία μου αυτή την κατέθεσα και ενώπιον της Ομοσπονδίας μου (ΠΟΕ ΟΤΑ), διότι το σκεπτικό ήταν ένα: εφόσον εμείς οι ίδιοι κλείσαμε τους δήμους, τους δευκολύναμε στο να προωθήσουν γρήγορα τις αποφάσεις τους. 

Τέλος ο κ. Τσουκούλογλου υπογράμμισε την αναγκαιότητα να θεσμοθετηθεί ένα σύστημα αξιολόγησης, το οποίο να εμπνέει εμπιστοσύνη προκειμένου να γίνει ένας καταμερισμός των εργασιών "χωρίς να φτάσουμε στο σημείο να λέμε, αφού πλέον θα έχουν καταφέρει να μας διασπάσουν, ευτυχώς που εμείς επιβιώσαμε και κρεμάστηκαν κάποιοι άλλοι". 

Κάλλη Λιότσικα- Δημοσιογραφική Ομάδα acharnes-news.gr

Ετικέτες

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ