Τετάρτη, 04 Νοέμβριος 2015 17:01
Δήμος Αχαρνών

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΜΕ ΤΟ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ - "ΔΙΟΓΕΝΗΣ

Συνέντευξη στην Άννα Σιρινίδου

Στην αντίληψη μου έπεσε μια ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι έχουν οργανωθεί και λειτουργούν καταλυτικά στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας σε σχέση με τα αδέσποτα. Δε θα κουραστώ να αναδεικνύω τέτοιου είδους ενέργειες και πράξεις και σκοπός μου είναι να ευαισθητοποιηθεί και να ενημερωθεί όσο περισσότερος κόσμος γίνεται.

Διαβάστε την συνέντευξη και γνωρίστε το Φιλοζωικό Σωματείο Ολυμπιακού χωριού - "Διογένης", η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε με τον Πρόεδρο του Σωματείου, κο Ηλία Σπηλιόπουλο.

Με ποια αφορμή δημιουργήθηκε το Φιλοζωικό Σωματείο Ολυμπιακού χωριού - Διογένης;

Η ίδρυση του «Διογένη» ήταν το νομικό επιστέγασμα της κοινής προσπάθειας πολλών πολιτών του Ολυμπιακού Χωριού, που εδώ και χρόνια δραστηριοποιούνται φιλοζωικά στην περιοχή μας. Ήμασταν μια χούφτα άνθρωποι, που συναντιόμασταν στο δρόμο με σακούλες τροφές και μπουκάλια νερό, που βρισκόμασταν στους κτηνιάτρους της περιοχής κάθε φορά με διαφορετικό ζώο και που παρακολουθούσαμε τις πορείες μας στα κοινωνικά δίκτυα να διασταυρώνονται. Ήμασταν η μαγιά που δεν άργησε να «φουσκώσει» τα μυαλά και των γειτόνων μας με τις αρχές της φιλοζωικής κουλτούρας, που ονειρευόμαστε να ριζώσει μέσα σε κάθε άνθρωπο. Κάπως έτσι, η παρέα μας μεγάλωσε, οι συναντήσεις από τυχαίες έγιναν τακτικές και αβίαστα συγκροτήσαμε ένα νομικό πρόσωπο για να ενσαρκώνει και να προωθεί συντεταγμένα τις επιδιώξεις των μελών του.

Πείτε μου λίγα λόγια για το Σωματείο σας και τα μέλη του

Ο Διογένης στα χαρτιά ιδρύθηκε την Άνοιξη του 2015. Τα παλιότερα μέλη του, όμως, είναι στο δρόμο από τις πρώτες ημέρες που κατοικήθηκε το Ολυμπιακό Χωριό. Είτε μεμονωμένα είτε σε μικρές ομάδες αναλαμβάναμε τη σίτιση και την περίθαλψη των ζώων στις γειτονιές μας κι ακόμη παραπέρα. Κι η αλήθεια είναι ότι τα ζώα, κυρίως σκυλιά, τα βρήκαμε, δε μας βρήκαν. Ήταν στο Χωριό πριν από τους κατοίκους, ως αποτέλεσμα της ίδιας ασυνείδητης πρακτικής εγκατάλειψης ζώων σε ερημικές περιοχές που συνεχίζεται ως σήμερα. Η περιοχή μας όπως και οι γειτονικές (Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες, Πάρνηθα) ήταν ανέκαθεν αποδέκτες των ανεπιθύμητων ζώων κατοίκων άλλων περιοχών της Αττικής.

Σημείο καμπής για το «Διογένη» ήταν ένα περιστατικό μαζικής δηλητηρίασης με φόλες, του οποίου η οργάνωση και η έκταση μας εξέπληξε και μας εξόργισε. Δε μπορώ να βγάλω από το μυαλό μου τις εικόνες από τα δεκάδες ζώα να σβήνουν στους κατά τα’ άλλα όμορφους πλακόστρωτους πεζοδρόμους μας. Αν και η εικόνα που προσωπικά με σόκαρε περισσότερο ήταν εκείνη μίας εθελόντριάς μας, που αν και σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, έτρεχε να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες στα δηλητηριασμένα ζώα. Χάσαμε 17 σκυλιά εκείνη τη μέρα αλλά σώσαμε κι αρκετά που έχουμε κοντά μας ως σήμερα. Σ’ αυτές τις καταστάσεις σφυρηλατηθήκαμε φιλοζωικά και συναποφασίσαμε να γίνει ο Διογένης πιο εξωστρεφής. Να μην περιορίζεται στη φροντίδα των ζώων αλλά να δρα καταλυτικά μέσα στην κοινότητα που τον γέννησε.
Σήμερα αριθμούμε 31 ενεργά μέλη, τόσο μέσα από το Χωριό όσο και από γειτονικές περιοχές. Πραγματοποιούμε δημόσιες εκδηλώσεις ενημέρωσης και διαλόγου, έχουμε μόνιμη παρουσία στα γραφεία μας όπου δεχόμαστε τους συμπολίτες μας και οργανώνουμε καμπάνιες ενημέρωσης των παιδιών στα σχολεία του Χωριού. Κύρια μέριμνά μας φυσικά παραμένουν τα ζώα και η δημόσια υγεία.
Προς το σκοπό αυτό καταγράφουμε συστηματικά κάθε ζώο που ζει στην περιοχή μας. Έχουμε ενδελεχές αρχείο τόσο ιατρικό και φωτογραφικό όσο και συμπεριφοράς για κάθε ένα από τα 87, σήμερα, σκυλιά που ενδημούν στο χώρο μας. Όλα τα ζώα αποπαρασιτώνονται και εμβολιάζονται τακτικά, κυρίως με πόρους του Διογένη. Καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες να ελέγξουμε τον πληθυσμό των αδέσποτων μέσα από στειρώσεις και υιοθεσίες και με χαρά μου σας αναφέρω ότι έχουμε συντάξει πάνω από 90 συμβόλαια υιοθεσίας ζώων!

Οργανωτικά, έχουμε χωρίσει το Ολυμπιακό Χωριό σε ζώνες και σε κάθε μία δραστηριοποιείται μία ομάδα τόσο για τη σίτιση όσο και την περίθαλψη. Επιπλέον έχουμε συστήσει ομάδες καθαρισμού υπαίθριων χώρων καθώς και ομάδες καλλωπισμού – ειδικά το καλοκαίρι κάποια από τα μακρύτριχα ζώα χρειάζονται την ανάλογη φροντίδα.

Πως μπορούν να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα περιστατικά κατά την άποψη σας;

Είναι σίγουρο ότι μόνο η κρατική μέριμνα μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Όλα τα υπόλοιπα είναι ευχολόγια. Τα φιλοζωικά σωματεία δρουν ανακουφιστικά γιατί δεν έχουν ούτε τους πόρους ούτε το δυναμικό για να υποκαταστήσουν την τοπική αυτοδιοίκηση που έχει και την ευθύνη για τα αδέσποτα. Ο έλεγχος του πληθυσμού των ζώων πρέπει να γίνει αποφασιστικά και συντεταγμένα μα πάνω απ’ όλα σύννομα και με σεβασμό στα δικαιώματά τους. Η περίθαλψη των αδέσποτων πρέπει να είναι άμεση κυρίως για την ευζωία τους αλλά και για λόγους δημόσιας υγείας. Το ΔΙΚΕΠΑΖ στο οποίο καταλήγουν τα περιστατικά του Δήμου μας δεν επαρκεί για τη διαχείριση της κατάστασης και εκτός των άλλων πραγματοποιεί διαδημοτικές μετακινήσεις ζώων, επανεντάξεις κατά τον πολιτικά ορθό όρο, που είναι άγνωστο με τι κριτήρια και συχνότητα γίνονται.

Ποια είναι η ευθύνη του Δήμου; και κατά πόσο "πρόσφορο έδαφος" υπάρχει από πλευράς του για συνεργασία;

Ο Δήμος έχει δείξει σαφή διάθεση συνεργασίας και συμπλέει με το σκοπό μας. Είναι παρών δια των αντιπροσώπων του στις δημόσιες εκδηλώσεις μας, έχει εξαγγείλει τη δημιουργία ενδιαιτήματος-κέντρου περίθαλψης για τα αδέσποτα καθώς και την τοποθέτηση ταϊστρών και ποτίστρων. Γνωρίζουμε ότι η οικονομική συγκυρία δεν επιτρέπει μεγάλη ευελιξία στην τοπική αυτοδιοίκηση γι αυτό και εκτιμούμε κάθε βοήθεια. Δεν παύουμε όμως να διεκδικούμε περισσότερα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε σθεναρά. Γιατί εμείς οι εθελοντές είμαστε στο δρόμο κι επωμιζόμαστε το χρέος να μεταφέρουμε όσα βλέπουμε στους τοπικούς άρχοντες και να ζητούμε να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Τι περιστατικά αναλαμβάνετε; αφορούν μόνο αδέσποτα του Ολυμπιακού χωριού;

Έχουμε συνεχή παρουσία στην περιοχή μας, με συγκεκριμένο σχέδιο και οργάνωση. Αναλαμβάνουμε τη σίτιση και τη φροντίδα των υγειών ζώων, ακόμη και παίζουμε μαζί τους. Ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή με τον κόσμο και ενημερώνουμε το αρχείο μας. Τέλος, αν και το απευχόμαστε ανταποκρινόμαστε σε περιστατικά κυρίως τραυματισμών και δηλητηριάσεων. Είμαστε παρόντες και σε περιπτώσεις επιθέσεων σκυλιών σε δίκυκλα κυρίως όπου και δρούμε αποσβεστικά. Τέλος αναλαμβάνουμε και την ταφή των ζώων που έπεσαν νεκρά από τροχαία στη γειτονική μας λεωφόρο Κύμης.

Οι εθελοντές μας, όπως και κάθε ενεργός φιλόζωος, δεν εθελοτυφλούν. Δεν φορούν το μανδύα του εθελοντισμού μόνο μέσα στο Χωριό, ενώ αδιαφορούν έξω από αυτό. Η αγάπη για τα ζώα, μας συντροφεύει παντού. Είναι αμέτρητα τα περιστατικά ζώων που έχουμε αναλάβει εκτός της «διατεταγμένης» μας περιοχής. Κι όταν λέμε αναλάβει δεν εννοούμε ότι πρόσκαιρα έχουμε φροντίσει αλλά αντίθετα έχουμε περιθάλψει και έχουμε δώσει για υιοθεσία. Δε μπορώ να ξεχάσω το σκελετωμένο Dojo Argentino που αναζητούσαμε στους πρόποδες της χιονισμένης Πάρνηθας, το οποίο αν και έπασχε από Καλα-αζάρ υιοθετήθηκε στη Χαλκίδα. Ούτε τα 4 κουτάβια που γεννήθηκαν στο Μενίδι για να καταλήξουν το ένα από αυτά στη Θεσσαλονίκη και το άλλο στη Λαμία οδηγούμενα ως εκεί από εθελοντές μας. Χαρακτηριστικά, μετρημένες στα δάχτυλα είναι οι υιοθεσίες που έχουμε κάνει μέσα στο χωριό, τα ζώα μας τα υιοθετούν άνθρωποι από όλη τη χώρα, κι εμείς είμαστε κοντά τους για να σιγουρευτούμε ότι πάνε κάπου καλύτερα.

Με τι πόρους δραστηριοποιείται το Σωματείο σας;

Οι πόροι μας προέρχονται από ίδιες συνεισφορές, από την τσέπη μας δηλαδή. Οι κάτοικοι του Ολυμπιακού Χωριού δε μας γνωρίζουν καλά ακόμη, ίσως δε μας εμπιστεύονται, ίσως μας μπερδεύουν με το Σύλλογο Κατοίκων που έχει κατά καιρούς στοχοποιηθεί. Και πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που είναι μέλη μας δε μας βοηθούν οικονομικά. Είμαι σίγουρος ότι αυτό οφείλεται στο ότι ακόμη δεν έχουν καταλάβει την αποστολή μας και πόσο αυτή είναι υπέρ της κοινότητάς μας.

Φέτος τις γιορτές διοργανώνουμε ένα Bazaar και προσβλέπουμε σε κάποια έσοδα που, αν και λίγα, για μας είναι υπολογίσιμα αν σκεφτεί κανείς ότι ο χειμώνας στην περιοχή μας είναι σκληρός και χρειαζόμαστε περισσότερες τροφές και μέσα προστασίας των ζώων που ζουν στο δρόμο.

Μιλήστε μου για τη συνεργασία που υπάρχει με το ΔΙΚΕΠΑΖ και κατά πόσο είναι αρκετή;

Το ΔΙΚΕΠΑΖ, πέραν των όσων ανέφερα πρωτύτερα, προσφέρει μια σημαντική βοήθεια. Είναι μια υπηρεσία που εξυπηρετεί πολλούς δήμους και κατανοούμε το φόρτο τους. Γι αυτό και θέλουμε να ενισχυθεί ώστε να είναι σε θέση να εξυπηρετήσει και το δικό μας Δήμο καλύτερα. Σήμερα μας επισκέπτεται 2 φορές την εβδομάδα αλλά αυτό είναι κατ’ όνομα. Πολλές φορές το πλήθος των περιστατικών δεν επιτρέπει στους ανθρώπους του ΔΙΚΕΠΑΖ να εξυπηρετήσουν τα περιστατικά μας, που μπαίνουν εν τέλει σε λίστα αναμονής. Αναγκαζόμαστε να πιέζουμε με καθημερινά τηλεφωνήματα για να έρθουν για ένα ζώο, τα επείγοντα προφανώς τα πηγαίνουμε σε ιδιώτες κτηνιάτρους. Ο φόρτος εργασίας του ΔΙΚΕΠΑΖ δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξει προγραμματισμός, δεν ξέρουμε παρά λίγες ώρες πριν έρθουν αν θα έρθουν κι αν θα έχουν χώρο. Αυτό εκ των πραγμάτων ακυρώνει κάθε έννοια διαχείρισης και προγραμματισμού. Παρ’ όλη την κατάσταση αυτή έχουμε ακάματους εθελοντές, ευγενικούς και υπομονετικούς που διαχειρίζονται την επαφή μας με το ΔΙΚΕΠΑΖ. Οποιαδήποτε εναλλακτική είναι οικονομικά ασύμφορη. Μεγάλη παράβλεψη της υπηρεσίας είναι ότι δε διαχειρίζεται γάτες, συντηρώντας την εσφαλμένη αντίληψη ότι είναι ζώα αυτάρκη και αναγκάζοντας τους εθελοντές να αναλαμβάνουν την περίθαλψή τους με ίδια μέσα.

Πως μπορούν να ευαισθητοποιηθούν περισσότεροι άνθρωποι;

Δεν είμαι από αυτούς που λένε ότι «ο γέρικος σκύλος δε μαθαίνει». Σίγουρα οι νέοι και τα παιδιά ακόμη περισσότερο είναι φορείς της ελπίδας αλλά δεν είναι αποκλειστικό προνόμιό τους. Στα σχολεία και στις παιδικές χαρές μας θα δείτε τα παιδιά μας να παίζουν με τα ζώα μας γιατί έχουμε εξηγήσει στα ίδια και τους γονείς τους ότι είναι ασφαλή. Το στοίχημα για μας είναι οι μεγάλοι άνθρωποι. Οι μεγάλοι όχι σε ηλικία αλλά σε εγωισμό, που βλέπουν τα ζώα σαν υποδεέστερες οντότητες. Αυτοί οι άνθρωποι είναι απαραίτητο να ευαισθητοποιηθούν, να κατανοήσουν τη θέση τους μέσα στην πλάση και την κοινότητα. Στόχος μας είναι να επανενταχθούν αυτοί οι άνθρωποι και να αγκαλιάσουν τα ζώα. Όσοι μέσα από τις δράσεις μας δεν το καταφέρουν θα περιθωριοποιηθούν από τους γείτονές τους. Κι εκείνοι που κακοποιούν ζώα μας βρίσκουν ήδη και θα μας βρίσκουν απέναντί τους. Είτε με εκδηλώσεις, φυλλάδια, ενημέρωση πόρτα-πόρτα ή κατ’ ιδίαν ή μέσω των κοινωνικών δικτύων είτε με καταγγελίες και νομικές διαδικασίες οι συνάνθρωποί μας θα λάβουν το μάθημα ότι τα ζώα αξίζουν το σεβασμό μας.

Αν θέλει κάποιος να δραστηριοποιηθεί στον σύλλογο σας ποια είναι η διαδικασία και η συνεισφορά του;

Ο σύλλογός μας είναι ανοιχτός σε όλους, ανεξαρτήτως περιοχής κατοικίας. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι έχουμε μέλη που κατοικούν στο εξωτερικό. Η συνεισφορά του καθενός είναι προσωπική του υπόθεση ανάλογα με τη διάθεση και τις δυνατότητές του. Σημαντικές για μας είναι η εθελοντική εργασία αλλά και η οικονομική ενίσχυση. Συγκυριακά και η συγκέντρωση ειδών για το επερχόμενο bazaar μας, πατώντας εδώ.

Μπορεί κανείς να μας βρει στα γραφεία μας στην οδό Σαμπάνη κάθε Τρίτη στις 18:30 και στη σελίδα μας στο Facebook.

Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα του getpet.gr που είναι μια πραγματικά ανιδιοτελής φιλοζωική πρωτοβουλία και μας έχει βοηθήσει ασύλληπτα φιλοξενώντας και προωθώντας τις αγγελίες υιοθεσίας μας.

Ένα μήνυμα που θέλετε να περάσετε προς τον κόσμο;

Είναι πολλά τα ερεθίσματα που δεχόμαστε στις μέρες μας κι έχουν ως θέμα τα ζώα. Η δικαιοσύνη που αφυπνίστηκε, η δημοσιότητα που λαμβάνουν τα περιστατικά κακοποίησης, οι διαφημίσεις και τα μέσα ενημέρωσης που ακολουθούν, όλοι παρουσιάζουν μία ανερχόμενη φιλοζωική κουλτούρα. Αυτή όμως δεν πρέπει να σταματάει στο χαριτωμένο κουταβάκι στο petshop και να απομακρύνεται από το άρρωστο γέρικο της γειτονιάς. Από την πλευρά μας δε ζητούμε να βγουν όλοι στους δρόμους για να βοηθήσουν τα ζώα. Ζητούμε λίγο πιο ανοιχτό μυαλό, λίγη περισσότερη ενσυναίσθηση: Εσύ που διαβάζεις αυτές τις γραμμές, πως θα αισθανόσουν αν δεν είχες μέρος να μείνεις; Αν δεν είχες νερό η φαγητό κάθε μέρα; Αν κανένας δε φρόντιζε τις πληγές σου, σωματικές και ψυχικές;

Όλοι έχουμε τις ζωές, τα άγχη και τις δυσκολίες μας. Η βοήθεια προς τα ζώα και προς τα σωματεία που τα περιθάλπουν ξεκινάει με μια αγαθή σκέψη. Τα υπόλοιπα έπονται.

Ετικέτες

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ