Παρασκευή, 30 Οκτώβριος 2015 17:00
Δήμος Αχαρνών

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ, ΑΝΤΩΝΗ ΠΑΛΙΟΥΡΑ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ

Συνέντευξη στην Άννα Σιρινίδου

Κατευθύνομαι προς το γραφείο του αντιδημάρχου Τοπικής Ανάπτυξης & Εξυπηρέτησης του Πολίτη, Αντώνη Παλιούρα, κατόπιν συνομιλίας που είχαμε στο τηλέφωνο προκειμένου να συζητήσουμε το θέμα των αδέσποτων στο δήμο μας. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω τι άνθρωπο θα συναντήσω, μιας και το συγκεκριμένο θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και δεν ενδιαφέρει πολλούς.

Προς μεγάλη μου έκπληξη με υποδέχεται ένας πολύ ζεστός και ευγενικός άνθρωπος, έτοιμος να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα μου με ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον. Παρατηρώ έγγραφα στο γραφείο του τα οποία αφορούν την καταμέτρηση των αδέσποτων στο δήμο μας, νομοθεσίες, αιτήσεις φιλοζωικών συλλόγων και διάφορα άλλα συναφή. Αφού με ρωτάει τι καφέ θα πάρω ξεκινάμε χαλαρά την συνέντευξη μας.

Αντιδήμαρχε αρχικά θα ήθελα να μου πείτε ποια είναι η δική σας σχέση με τα ζώα και τι ρόλο παίζουν στη ζωή σας;

Με τα σκυλιά είμαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος γιατί είχα από μικρός, είναι ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου και όπως όλα τα ζώα, και πιο πολύ τα σκυλιά, μας δείχνουν την αγάπη τους και πρέπει να την δείξουμε και εμείς. Το μόνο που δεν έχουν είναι μιλιά, με τον τρόπο τους όμως μας μιλάνε, ο άνθρωπος δεν τα καταλαβαίνει. Είναι το μόνο ζώο που και να το χτυπήσεις, την άλλη στιγμή γυρίζει και σε κοιτάζει με αγάπη. Τα αδέσποτα είναι ένα κομμάτι της ζωής μας.

Σε τι οφείλετε κατά τη γνώμη σας ο μεγάλος αριθμός των αδέσποτων στο δήμο μας;

Για το ότι υπάρχουν τόσα αδέσποτα δεν φταίνε τα σκυλιά, φταίει εξολοκλήρου ο άνθρωπος. Το παίρνουμε για το παιδί μας όταν είναι κουτάβι, είναι καλό, όμορφο αλλά όταν αυτό μεγαλώνει και έρχονται οι διακοπές, οι γιορτές και δεν μπορούμε να μετακινηθούμε πρέπει να το αφήσουμε. Εγώ αναρωτιέμαι, το παιδί του θα το άφηνε κάποιος; οποιοσδήποτε από εμάς! Το πρόβλημα που έχουμε στον δήμο μας σήμερα είναι πάρα πολύ μεγάλο, έχουμε με επίσημα στοιχεία και καταγεγραμμένα 990 τσιπαρισμένα αδέσποτα, τα ανεπίσημα φαντάζομαι θα είναι άλλα τόσα. Ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει πως όταν υπάρχει κάποια δυσκολία που αντιμετωπίζει με το κατοικίδιο του, μπορεί να απευθυνθεί σε κάποιους υπευθύνους προκειμένου να τον καθοδηγήσουν και να τον βοηθήσουν, και όχι να καταφεύγουν στην εύκολη λύση παρατώντας το κάπου. Ο δήμος μας είναι πολύ μεγάλος, και λόγω της Πάρνηθας πολλά σκυλιά καταλήγουν εκεί αδέσποτα, από τους ιδιοκτήτες τους.

Έμαθα ότι έχετε προβεί σε ενέργειες οι οποίες αφορούν την τοποθέτηση ποτίστρων και ταϊστρών για τα αδέσποτα του δήμου μας. Με ποιανού την επέμβαση γίνεται αυτή η κίνηση;

Ήταν στο αρχικό πρόγραμμα μας όσον αφορά τα αδέσποτα και επίσης ήμαστε όλοι ευαισθητοποιημένοι με αυτό το θέμα και ο Δήμαρχος μας και όλη η δημοτική παράταξη. Είπαμε ότι κάτι πρέπει να κάνουμε ως Δήμος, δεν μπορείς να τα βλέπεις να τρέχουν από εδώ και από εκεί , είναι μέρος της ζωής μας.

Οι τροφές που θα παρέχει ο δήμος θα είναι από δωρεές ή υπάρχει κάποιο κονδύλι;

Μέσα από την οικονομική μεγάλη δυσκολία που έχει ο δήμος βγάλαμε ένα ποσό για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις τροφές και πάλι δεν ήταν όσα θα έπρεπε γιατί έχουμε πάρα πολλά αδέσποτα . Έχει βγάλει ένα κονδύλι δικό του ο δήμος για τις τροφές, αυτά είναι επί δημαρχίς Κασσαβού, πριν δεν βρήκαμε τίποτα, δεν έχουμε βρει στοιχεία ούτε κάτι. Επίσης ήδη έχουμε αποστείλει ως δήμος σε πολλές μεγάλες εταιρίες τροφών σκύλων και περιμένουμε να δούμε αν θα ανταποκριθούν.

Πως θα γίνεται το τάϊσμα;

Έχουμε καλέσει όλους τους συλλόγους της πόλης μας για αυτό το θέμα γιατί ο κάθε σύλλογος γνωρίζει πιο καλά την περιοχή του και που υπάρχουν αδέσποτα. Ήμαστε σε καλή επικοινωνία μαζί τους, ζητήσαμε να μας υποβάλουν τα σημεία στα οποία θα έπρεπε να μπουν οι ταΐστρες προκειμένου να μην ενοχλούν κανέναν, και το τάϊσμα θα γίνεται πάλι σε συνεργασία με τους φιλόζωους και τους συλλόγους. Ήδη υπάρχει επιτροπή του δήμου η οποία ασχολείται με αυτό αλλά θα ήμαστε σε επικοινωνία και με τους συλλόγους. Η ιδανική συνεργασία με τους συλλόγους θα είναι όταν θα έχουμε το δικό μας νοσοκομείο γιατί θα μπορεί να παρεμβαίνει η φιλοζωική θα ξέρει ότι ο δήμος έχει τον κτηνίατρο του έχει το δικό του νοσοκομείο, να πάρει το αδέσποτο να το πάει κατευθείαν εκεί.

Παραπάνω μέτρα για τα αδέσποτα ο δήμος θα πάρει;

Αυτή τη στιγμή ως δήμος συνεργαζόμαστε με το ΔΙΚΕΠΑΖ για την περίθαλψη των σκύλων. Στέλνουμε τα αιτήματα μας και έρχονται 2 φορές την εβδομάδα, βέβαια ως δήμος με τα περιστατικά που έχουμε είναι λίγες οι επισκέψεις γιατί έχουμε πάρα πολλά αδέσποτα και γι' αυτό το λόγο ζητήσαμε να γίνουν πιο συχνές οι επισκέψεις. Είμαστε σε προσπάθειες να κάνουμε το ΕΝΔΙΑΙΤΗΜΑ, Νοσοκομείο του δήμου για τα αδέσποτα, με αυτόν τον τρόπο ο δήμος από μόνος του θα παρεμβαίνει και δεν θα τρέχουμε στο ΔΙΚΕΠΑΖ ή σε άλλο φορέα, θα έχουμε τον δικό μας κτηνίατρο και θα μπορεί παραμένει το σκυλί εκεί για όσο χρειάζεται για περίθαλψη, θα έχουμε τα βιβλιάρια του και όλο το ιστορικό του, τα οποία τα έχουμε και τώρα με το ΔΙΚΕΠΑΖ.

Ο δήμος αυτή τη στιγμή δεν είναι από τους καλύτερους οικονομικά, έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τους ανθρώπους, οι περισσότεροι είναι άνεργοι. Είχα έναν κύριο εχτές εδώ φιλόζωο ο οποίος είναι άστεγος, μένει σε μια καρότσα ενός αυτοκινήτου, παλαιότερα δεν ήταν ευαισθητοποιημένος με τα ζώα γιατί δεν είχε χρόνο να ασχοληθεί, για να φάει πηγαίνει στα τυροπιτάδικα και τους φούρνους, του δίνουν ότι περισσεύει και βλέποντας τα σκυλιά από έξω σκέφτηκε "όπως πεινάω εγώ, πεινάνε και αυτά" και έτσι ότι του δίνουν τα μαγαζιά γυρνάει στους δρόμους και ταΐζει τα αδέσποτα. Πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε όλοι, το αδέσποτο δεν είναι να πάρουμε μια πέτρα και το διώξουμε .

Υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί καταφύγιο;

Καταφύγιο με την προοπτική να μένει το ζώο εκεί μέχρι να υιοθετηθεί δεν υπάρχει η δυνατότητα, και αυτό γιατί τα ζώα είναι πάρα πολλά και είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί ο ανάλογος χώρος. Επίσημα έχουμε όπως προείπα 990 σκυλιά, φανταστείτε να είχαμε καταφύγιο τι θα γινόταν! τα προβλήματα θα ήταν πάρα πολλά, οπότε το μόνο που μπορεί να γίνει είναι το ΕΝΔΙΑΙΤΗΜΑ.

Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ένας δημότης που θέλει να βοηθήσει ένα αδέσποτο;

Ο δημότης μπορεί να επικοινωνήσει τηλεφωνικά στο 213-2072502, 210-2415385 και να αναφέρει το περιστατικό περιγράφοντας το (οδό, σκυλί, κατάσταση) για να ξέρουμε για τι σκυλί ψάχνουμε. Ο δήμος με τη σειρά του κάνει τα απαιτούμενα έγραφα τα στέλνει στο ΔΙΚΕΠΑΖ και έρχονται και το αναλαμβάνουν αυτοί, που είναι ο υπεύθυνος φορές. Αφού γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες (εμβολιασμός, περίθαλψη, στείρωση, τσιπ) το σκυλί επιστρέφεται και γίνεται επανένταξη στο σημείο από όπου περισυλλέχτηκε. Θα ήθελα να τονίσω ότι και με τις φιλοζωικές του δήμου μας συνεργαζόμαστε πάρα πολύ καλά είναι άνθρωποι που τρέχουν συνέχεια, αγαπούν πολύ τα ζώα και είναι πολύ αξιόλογοι. Εμείς με τη σειρά μας σαν δήμος έχουμε στείλει έγραφα σε διάφορους φορείς και συλλόγους προκειμένου να μάθουμε ποιοι είναι φιλόζωοι της περιοχής μας για να συνεργαστούμε, γιατί όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.

Πιστεύετε ότι μπορούν να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά μέσω του σχολείου, με κάποιο τρόπο σχετικά με τα αδέσποτα;

Πριν λίγο καιρό είχαμε με τον Δήμαρχο και με τους Προέδρους της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κκ Κ. Καρυδάκι και Γ. Ευθυμιάδου, μια συζήτηση σχετικά με αυτό θέμα. Ζήτησε ο Δήμαρχος να κάνουμε αίτημα στο Υπουργείο για να έχουνε μάθημα στα σχολεία σχετικά με τα ζώα και να μάθουν να τα αγαπάνε, επίσης θα μπορούσαν να γίνουν και ημερίδες ευαισθητοποίησης με επισκέψεις σε σχολεία από εκπαιδευτές, κτηνιάτρους αλλά και φιλοζωικά σωματεία, προκειμένου τα παιδιά να αποκτάνε εξοικείωση, ευαισθητοποίηση και αγάπη προς τα αδέσποτα. Να μην τα φοβούνται.

Υπάρχουν κάποιοι κτηνίατροι εδώ στο δήμο μας οι οποίοι συνεργάζονται με περιστατικά αδέσποτων;

Ήδη συνεργαζόμαστε με δύο κτηνιάτρους εδώ στο δήμο μας οι οποίοι επεμβαίνουν στα έκτακτα περιστατικά που έχουμε και τις ώρες και μέρες που δεν έρχεται το Δικεπαζ, είναι ο κος Προκοπίου και η κα Δήμητρα Στεργίου

Κλείνοντας θα θέλατε να περάσετε ένα μήνυμα στους συνδημότες μας;

Να αγαπάνε τα αδέσποτα, να μην τα χτυπάνε γιατί το σκυλί το οποίο επιτίθεται το κάνει από άμυνα, όταν το χτυπάει ο ένας και ο άλλος αρχίζει να φοβάται με αποτέλεσμα να αμύνεται.

Αν σας περισσεύει λίγο φαγητό ή αν όχι φαγητό, νερό έχουν όλοι στα σπίτια τους, βάλτε έξω από τα σπίτια σας ένα πιατάκι. Θα μείνω στα λόγια που μου είπε ο συνδημότης μας, ο Γιώργος, "όπως πεινάω εγώ πεινάνε και αυτά" και δεν πρέπει να φτάσουμε όλοι στο σημείο να πεινάσουμε για καταλάβουμε ότι και το αδέσποτο πεινάει.

Ζητάμε την συμπαράσταση όλων τον πολιτών μας και τις γνώσεις τους, όπως μπορεί ο καθένας να βοηθήσει.

Ετικέτες

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ