Κυριακή, 06 Οκτώβριος 2013 20:32

ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ: ΠΟΤΕ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΕ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΣΧΕΣΗ;

Τα ζευγάρια που γνωρίστηκαν στο διαδίκτυο είναι πιο πιθανό να μείνουν μαζί

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα παντρεμένα ζευγάρια που γνωρίστηκαν μέσω διαδικτύου ήταν ελαφρώς πιο πιθανό να έχουν ένα ευτυχισμένο και μεγαλύτερο σε διάρκεια γάμο, σε σύγκριση με όσους γνωρίστηκαν με πιο παραδοσιακούς τρόπους.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ.Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών. 

Η διαφορά βέβαια που βρέθηκε ήταν μικρή, αν και ο αριθμός των ατόμων που γνωρίστηκαν μέσω διαδικτύου ήταν αρκετά μεγάλος, γεγονός που ώθησε τους ειδικούς να κάνουν λόγο για αδυναμίες της εν λόγω μελέτης. Ο συγγραφέας της μελέτης ωστόσο, επισημαίνει ότι τα ευρήματα είναι αισιόδοξα κι ενθαρρύνουν τα άτομα που φοβούνται πως το διαδίκτυο δεν προσφέρει τον κατάλληλο τόπο συνάντησης για το ξεκίνημα μιας ρομαντικής σχέσης.

Επισημαίνεται μάλιστα, πως το διαδίκτυο σηματοδοτεί την εξέλιξη και τη νέα τάξη πραγμάτων και μάλλον αποτελεί ένα πολύ λογικό και όχι παράξενο τόπο συνάντησης για το σύγχρονο άνθρωπο με τον περιορισμένο προσωπικό χρόνο.

Στη  μελέτη, η οποία διεξάχθηκε  μέσω διαδικτύου, συμμετείχαν 19.000 άτομα που κατοικούσαν στις ΗΠΑ και παντρεύτηκαν άτομα του αντίθετου φύλου ανάμεσα στο 2005 και το 2012. Από τη στιγμή που οι γάμοι ήταν τόσο πρόσφατοι το ποσοστό των ζευγαριών που ζουν σε διάσταση, ή πήραν διαζύγιο ήταν χαμηλά, 2,5% στην πρώτη περίπτωση και 5% στη δεύτερη. Η μελέτη αποκάλυψε ότι πάνω από το 1/3 των συμμετεχόντων γνώρισαν το εταίρο τους ήμισυ στο διαδίκτυο. Από αυτούς, το 45% γνωρίστηκαν σε ιστοσελίδες γνωριμιών και το 21% σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Όσοι από τους συμμετέχοντες δε γνωρίστηκαν με το άτομο  που παντρεύτηκαν στο διαδίκτυο, είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι είτε ηλικιωμένοι, ή πολύ νέοι  και όχι οικονομικά ευκατάστατοι. Ήταν πιο πιθανό επίσης, η γνωριμία να έχει λάβει χώρα στο χώρο εργασίας(22%), στο φιλικό περιβάλλον(19%), ή στο σχολείο(11%).

Οι ερευνητές βρήκαν ότι το 7.6% όσων γνωρίστηκαν εκτός διαδικτύου πήραν διαζύγιο , ενώ σε αυτούς που γνωρίστηκαν στο διαδίκτυο το ποσοστό έπεφτε στο 5.9%. Η διαφορά παρέμενε ακόμα και μετά τον έλεγχο επίδρασης άλλων παραγόντων όπως είναι για παράδειγμα η ηλικία και το εισόδημα. Ταυτόχρονα, βρέθηκε πως όσοι γνωρίστηκαν στο διαδίκτυο είχαν ελαφρώς πιο ευτυχισμένο γάμο, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους.

Ένα από τα βασικά μειονεκτήματα της μελέτης ήταν ότι η μαρτυρία σχετικά με το βαθμό στον οποίο ένας γάμος ήταν ευτυχισμένος, προερχόταν μόνο από τον ένα σύντροφο, ο οποίος και συμμετείχε στη μελέτη.

Γιατί όμως οι γάμοι που ξεκινούν στο διαδίκτυο είναι πιο ευτυχισμένοι και πιο σταθεροί; Μια πιθανή εξήγηση είναι πως όσοι γνωρίζονται στο διαδίκτυο είναι έτοιμοι και επιθυμούν να ξεκινήσουν μια σχέση. Στοχεύουν στη σχέση και αναζητούν τον κατάλληλο σύντροφο, δεν είναι κάτι που απλά τους συμβαίνει , όπως γίνεται συχνά στην περίπτωση που οι δύο σύντροφοι γνωρίζονται στο χώρο εργασίας, ή μέσω κοινών φίλων.

Δυο σημαντικές αδυναμίες της μελέτης είναι ότι από τη μία συμπεριλαμβάνει άτομα που είναι εκ των πραγμάτων εξοικειωμένα με το διαδίκτυο, από τη στιγμή που διεξάγεται διαδικτυακά και από την άλλη δε συμπεριλαμβάνει τους ομοφυλόφιλους, οι όποιοι είναι ακόμα πιο πιθανό να γνωρίσουν το σύντροφο τους μέσω του διαδικτύου.

Η μελλοντική έρευνα είναι σημαντικό να διερευνήσει πιο αναλυτικά τον τρόπο εξέλιξης των ανθρώπινων σχέσεων με, ή χωρίς την τεχνολογία.

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ