Τετάρτη, 26 Νοέμβριος 2014 14:36
Δήμος Αχαρνών

ΕΚΡΗΚΤΙΚΟΣ ΜΟΤΣΑΡΤ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΓΕΝΙΑΣ

Σε άλλη χώρα ο Γιώργος Πέτρου και η Καμεράτα –ή, με το ευρωπαϊκό της όνομα, Armonia Atenea!– θα αντιμετωπίζονταν ως ζωντανός εθνικός πολιτιστικός θησαυρός και θα είχαν αμέριστη, προνομιακή υποστήριξη.

Απολύτως καταξιωμένοι στη Δύση, όπου βραβεύσεις και ηχογραφήσεις διαδέχονται η μία την άλλη, αρχιμουσικός και ορχήστρα συνεχίζουν ωστόσο το υπέροχο δρόμο τους ερήμην της μίζερης, μικρόψυχης ελληνικής πραγματικότητας.

Κάποτε έχουμε την τύχη να τους απολαμβάνουμε ζωντανά, όπως στη μεθυστικής έντασης συναυλία όπου έπαιξαν τις τρεις τελευταίες Συμφωνίες του Μότσαρτ στο Μέγαρο Μουσικής (23/11/2014).

Οι ενημερωμένοι φιλόμουσοι, που παρακολουθούν τις εξελίξεις των πραγμάτων ,κατανοούν πλήρως το τι επιδιώκει και έχει κατορθώσει ο Γιώργος Πέτρου: οι εκτελέσεις του εντάσσονται αβίαστα στη μακρά εξελικτική πορεία που ενώνει τις κατακτήσεις των πρωτοπόρων της ιστορικής ερμηνευτικής (Αρνονκούρ, Χόγκγουντ, Μακέρας κ.ά.) με το σήμερα.

Τις κατακτήσεις αυτές ανακεφαλαιώνουν και ταυτόχρονα υπερβαίνουν, διατυπώνοντας πειστικά προτάσεις ερμηνειών τελευταίας γενιάς και εκπληκτικής ζωντάνιας. Διαγράφουν με μια μονοκοντυλιά τον μάλλον ουδέποτε υπάρξαντα ευγενικό, ανάλαφρο, σαλονίστικο Μότσαρτ και ανασταίνουν με θεϊκά θρασύ, ολότελα νέο τρόπο τις παρτιτούρες του «αγαπημένου των θεών»: στεγνός, τραχύς, γεμάτος σκληρές αντιθέσεις ήχος οργάνων εποχής, ιλιγγιώδεις ταχύτητες που υπερθερμαίνουν τη ροή της μουσικής, ακραίες, βίαιες μεταπτώσεις ταχυτήτων και ηχητικού βάρους, ερμηνευτικό ήθος αδρό και ρωμαλέο, ορμητικό και επιθετικό, σφύζον από νεανική ενέργεια.

Καθώς η αφηρημένη μουσική δράση συμπιέζεται και συμπυκνώνεται οριακά (δίχως ωστόσο να θολώνει!) τα επιμέρους «νοήματα» και εκφραστικά στοιχεία συνωστίζονται, τονίζουν και φωτίζουν ενισχυτικά το ένα το άλλο με σημασίες και το μουσικό γεγονός ανθεί –λάθος: εκρήγνυται!- σε έναν οργασμό πνευματικής ευφορίας, εκπυρσοκροτώντας στο νοητικό, πυρπολώντας το συγκινησιακό! Μια μοναδική μουσική αποκάλυψη που δείχνει –γι’ ακόμη μια φορά!– τον δρόμο προς τα στούντιο ηχογραφήσεων!

 

kamerata_megaro_mousikis.jpg

Η Καμεράτα υπό τον Γιώργο Πέτρου παίζει Συμφωνίες Μότσαρτ στο Μέγαρο Μουσικής 

Ετικέτες

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ