Δευτέρα, 05 Ιανουάριος 2015 12:43

ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ ΣΕ ΚΑΤΑ ΣΥΡΡΟΗ ΒΙΑΣΤΗ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ

Ένας κατά συρροή βιαστής στο Βέλγιο, ο οποίος επί σειρά ετών ζητούσε να υποβληθεί σε ευθανασία καθώς--όπως υποστήριζε--υπέφερε ψυχικά, θα θανατωθεί τελικά στις 11 Ιανουαρίου, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας De Morgen, ο 52χρονος Φρανκ Φαν Ντερ Μπλίκεν, ο οποίος έχει εκτίσει ήδη ποινή 30 ετών σε βελγική φυλακή έχοντας καταδικαστεί για πολλούς βιασμούς--σε μία περίπτωση και ανθρωποκτονία-- θα υποβληθεί σε ευθανασία σε φυλακή της βορειοδυτικής πόλης Μπριζ.

"Θα πραγματοποιηθεί τελικά ευθανασία", δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης στην φλαμανδική εφημερίδα. "Έφτασε η ώρα", είπε η ίδια εκπρόσωπος αναφερόμενη στην 11η Σεπτεμβρίου.

Ο Φαν Ντερ Μπλίκεν, ζητούσε επί χρόνια από το κράτος να τον βοηθήσει να τερματίσει τη ζωή του γι αυτό το οποίο ο δικηγόρος του Γιος Βάντερ Φέλπεν χαρακτήριζε «ανυπόφορο ψυχικό άλγος». Τον Σεπτέμβριο τελικά έγινε δεκτό το αίτημά του.

Το Βέλγιο νομιμοποίησε την ευθανασία το 2002--η δεύτερη χώρα στον κόσμο που το πράττει μετά την Ολλανδία--και 1.807 άνθρωποι επέλεξαν το 2013 να πεθάνουν με αυτό τον τρόπο.

Οι αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει η χώρα για την πραγματοποίηση ευθανασίας για ανθρωπιστικούς λόγους απαιτούν οι ασθενείς να έχουν συναίσθηση και να έχουν υποβάλει ένα "εκούσιο, επανειλημμένο και κατόπιν σκέψεως" αίτημα να πεθάνουν.

Ο Φαν Ντερ Μπλίκεν, θεωρώντας τον εαυτό του απειλή για την κοινωνία, είχε αρνηθεί να εξεταστεί για πρόωρη αποφυλάκιση, αλλά θεωρούσε τις συνθήκες κράτησής του απάνθρωπες, σύμφωνα με συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στα βεγλικά μέσα ενημέρωσης.

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ