Πέμπτη, 19 Ιούνιος 2014 17:30
Δήμος Αχαρνών

«ΩΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΒΟΜΒΑ» ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΡΕΝΑΣ ΔΟΥΡΟΥ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Σε βόμβα έτοιμη να ανατιναχτεί εξελίσσεται η υπόθεση της διαχείρισης των απορριμάτων στην Αττική. Με δεδομένο ότι η Φυλή αρκεί ακόμα για δύο χρόνια αλλά και τις εξαγγελίες της νέας Περιφερειάρχου για αναθεώρηση του υφιστάμενου Περιφερειακού Σχεδιασμού διαδικασία που μπορεί να ολοκληρωθεί σε περισσότερο από δύο χρόνια η Αττική βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο πρόβλημα. 

Με τα έως σήμερα δεδομένα  και με βάση τον εγκεκριμένο από τη ΒουλήΠεριφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) έχουν ήδη προκηρυχθεί οι διαγωνισμοί για τη Χρηματοδότηση- Κατασκευή και Λειτουργία 4 μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική σε τέσσερις τοποθεσίες (Άνω Λιόσια, Φυλή, Γραμματικό και Κερατέα), με τη μονάδα του Γραμματικού μάλιστα να βρίσκεται σε φάση κατάθεσης τελικών προσφορών. 

Για τα έργα αυτά έχουν δεσμευτεί από το ΈΣΠΑ 2007-2013 περίπου 140 εκατ. ευρώ που θα αποτελούν τη δημόσια συμμετοχή, ενώ τα υπόλοιπα κεφάλαια θα είναι ίδια συμμετοχή των ιδιωτικών φορέων και δάνεια. 

Η νέα περιφερειάρχης έχει επανειλημμένως όμως αναφερθεί στην αναγκαιότητα αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ, μια διαδικασία που αρκεί τουλάχιστον δύο χρόνια ενώ ζητά κατάργηση της σύμπραξης του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με συνολικά δημόσια διαχείριση των απορριμμάτων. 

Εάν οι εξαγγελίες γίνουν πράξη με αυτή τη μορφή αυτόματα σημαίνει απώλεια των πόρων του ΕΣΠΑ αλλά και ταυτόχρονα επιπλέον δαπάνη 85 εκατ. ευρώ για έργα επέκτασης του κυττάρου της Φυλής, έργα που δεν χρηματοδοτούνται  από ευρωπαϊκούς πόρους.

Κάτι τέτοιο οδηγεί στον μονόδρομο της αύξησης των δημοτικών τελών προκειμένου να καλυφθούν οι πόροι. 

Με αυτά τα δεδομένα η νέα Περιφερειάρχης μαζί με τον Ενιαίο Σύνδεσμο ΔήμωνΝομού Αττικής θα πρέπει να κάτσουν άμεσα στο ίδιο τραπέζι προκειμένου να βρουν μια βιώσιμη λύση προσδιορίζοντας το κόστος, τους πόρους αλλά και το χρονοδιάγραμμα.

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ