Δευτέρα, 05 Αύγουστος 2013 13:25

ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ

Υψηλότερους φόρους ή διατήρηση του χαρατσιού για τα ακίνητα.

Έμμεση πίεση υπέρ της παράτασης του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για ακόμα ένα χρόνο ασκεί η τρόικα αξιώνοντας την αύξηση των συντελεστών του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το ΔΝΤ έχουν εκφράσει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του ενιαίου φόρου ακινήτων που θα αποκρυσταλλωθεί το Σεπτέμβριο και θα εφαρμοσθεί το 2014 και ζητούν από την κυβέρνηση να διατηρήσει το ειδικό τέλος ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ώστε να εισπραχτούν έσοδα 2,9 δισ. ευρώ από τους φόρους στην περιουσία το επόμενο έτος.

Αν η κυβέρνηση επιμείνει στην επιβολή του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων η τρόικα ζητά αυτός να επιβληθεί με υψηλότερους συντελεστές από τους προγραμματισμένους ώστε να επιφέρει έσοδα 4,15 δισ. ευρώ. Έτσι, αν οι εφορίες εισπράξουν το 70% των εσόδων θα επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα 2,9 δισ. ευρώ από τους φόρους στην περιουσία.

Σε μια τέτοια περίπτωση η Κυβέρνηση θα πρέπει να αυξήσει τους συντελεστές υπολογισμού του ενιαίου φόρου ακίνητων, ώστε να εισπράξει 2,27 δισ. ευρώ από τα αστικά ακίνητα, 786 εκατ. ευρώ από τα οικόπεδα φυσικών προσώπων, 273 εκατ. ευρώ από τα εμπορικά ακίνητα νομικών προσώπων, 505 εκατ. ευρώ από τα επαγγελματικά ακίνητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, 81,2 εκατ. ευρώ από οικόπεδα νομικών προσώπων, 68,5 εκατ. ευρώ από ακίνητα νομικών προσώπων και 158,8 εκατ. ευρώ από τα αγροτεμάχια.

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ