Παρασκευή, 06 Μάρτιος 2015 13:39

6 ΜΑΡΤΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

Σήμερα, 6 Μαρτίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Σχολικού Εκφοβισμού Ή, όπως είναι ευρέως γνωστή,Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Bullying.

Το Bullying αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα. Πολυπληθή τα κρούσματα του, σε παγκόσμιο επίπεδο. Και τα θύματά του είναι μικρά παιδιά.

Παιδιά τα οποία υπόκεινται σωματική ή λεκτική βία, ή το συνδυασμό και των δύο, άνευ λόγου. Οι θύτες τους είναι συνήθως είτε συνομήλικοι, ή λίγα χρόνια μεγαλύτεροι συμμαθητές τους από το κοινό σχολικό τους περιβάλλον. Οι συνέπειες του bullying διόλου ευκαταφρόνητες μιας και μπορούν να διαταράξουν τη ψυχοσωματική υγεία των παιδιών, ακόμη και στην περίπτωση, που δεν υποστούν,οποιασδήποτε μορφής, άσκηση σωματικής βίας.

Τα παρακάτω10 δεδομένασχετικά με το Bullying, που βρέθηκαν κατόπιν ερευνών, θα σου δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την έκταση και το βάθος του προβλήματος:

1.Περίπου 160,000 έφηβοι κάνουν κοπάνα από το σχολείο καθημερινά εξαιτίας του bullying.

2.Πάνω από3.2 εκατομμύρια μαθητές είναι θύματαbullying ετησίως.

3.To 90% των μαθητών δημοτικού καταγγέλλουν ότι έχουν πέσει θύματαbullying.

4.Ο 1 στους 10 μαθητές παρατάει εντελώς το σχολείο λόγω του επαναλαμβανόμενουbullying που υπόκειται.

5.Μέχρι την ηλικία των 14,λιγότερο από το30% των αγοριών,και από το 40% των κοριτσιώνθα μιλήσουν με συνομηλίκους τους γιατο bullying.

6.Ο σωματικός εκφοβισμός αυξάνεται στο δημοτικό σχολείο, κορυφώνεται στο γυμνάσιο, και μειώνεται στο λύκειο. Αντίθετα ο λεκτικός,παραμένει σταθερός.

7.Το 71% των μαθητών αναφέρουν περιστατικά bullyingως ένα από τα προβλήματα του σχολείου τους.

8.Το 17% των Αμερικανών μαθητών αναφέρουν ότι υπήρξαν θύματα εκφοβισμού 2-3 φορές το μήνα ή και περισσότερο κατά τη διάρκεια ενός εξαμήνου.

9.Ο 1 στους 4 καθηγητές δεν δίνουν καν σημασία στα περιστατικάbullying και θα παρέμβουν μονάχα στο4%των περιστατικών τα οποία θα αντιληφθούν να γίνονται ενώπιόν τους.

10.Πάνω από το67% των μαθητών πιστεύει ότι τα σχολεία δεν αντιμετωπίζουν τοbullying αποτελεσματικά, με ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών να πιστεύει ότι η βοήθεια των ενηλίκων είναι σπάνια και αναποτελεσματική.

Τι μπορείς να κάνεις εσύ προσωπικά; Αρχικά να αναγνωρίζεις τέτοιου είδους συμπεριφορές, και να τις καταδικάζεις ακόμη και όταν δεν σε αφορούν άμεσα! Μπορεί να μην είσαι παιδί, ή γονιός για να σε αφορά απευθείας το θέμα, αλλά στον οικογενειακό, ή κοινωνικό σου περίγυρο, θα υπάρχουν, σίγουρα παιδιά. Μη μένεις αμέτοχος! Γίνε μέρος της λύσης του προβλήματος! Μπορείς!


Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ